Elämä Hugh Hefnerin Playboy-kartanossa ei ollut sitä, mitä julkisuus antoi ymmärtää – kohudokumentissa kerrotaan kuinka kritisoijat hiljennettiin

1:30
Playboy-lehden perustaja Hugh Hefner menehtyi vuonna 2017.

Dokumenttisarja sisältää monenlaisia paljastuksia Playboy-kartanon suljettujen ovien takaa.

Uutuusdokumenttisarja Secrets of Playboy -ohjaaja Alexandra Dean inspiroitui tutkimaan Hugh Hefnerin elämää ja hänen kartanonsa tapahtumia saatuaan valmiiksi edellisen Paris Hiltonista kertovan dokumenttinsa.

– Meillä on niin paljon kysymyksiä ja asioita naisten seksuaalisuuteen liittyen, joita pitää tutkia, Dean kertoo MTV Uutisille.

C Moressa ja mtv-palvelussa ilmestyvä Secrets of Playboy kertoo edesmenneen Playboy-miljonääri Hugh Hefnerin jättämästä perinnöstä ja paljastuksista kartanon suljettujen ovien takaa. Elämä Playboy-kartanossa ei Deanin mukaan ollut sitä, mitä julkisuus antoi Hefnerin eläessä ymmärtää. Viime vuosina useat Hefnerin entiset "playmatet" ovat puhuneet julkisuudessa kokemastaan hyväksikäytöstä ja esittäneet erilaisia väitteitä Hefnerin kartanoiden ja klubien tapahtumista. 

– Meidän täytyy kertoa synkistä asioita, joita hän teki suljettujen ovien takana.

Hefner perusti Playboy-lehden 27-vuotiaana vuonna 1953. Lehden ensimmäisessä kansikuvassa esiintyi Marilyn Monroe. 1970-lukuun mennessä lehden levikki oli miljoonia. Hefneriä kritisoitiin elämänsä aikana runsaasti muun muassa naisten esineellistämisestä.  

– Hefner nähdään useiden ihmisten toimesta edelleen miehenä, joka mahdollisti seksuaalisen murroksen Yhdysvalloissa ja sitä kautta koko maailmassa. Ihmiset edustavat edelleen Playboy-merkkisissä verkkareissa ollakseen hauskoja, avoimia ja leikkisiä. Ongelma on se, että monille naisille Playboy merkitsi jotain todella paljon synkempää ja kamalia asioita, Dean lisää.

Playboy-imperiumi ja Hefnerin vaikutusvalta ulottuivat monille eri sektoreille niin median kuin julkaisualustojenkin osalta.

– Hän tunsi kaikki julkaisu- ja media-alalla. Hän omisti niin ison osan siitä. Se antoi hänelle kyvyn hiljentää ja hallita alaa.

Järkyttävistä kokemuksistaan kertovia naisia ei joko uskottu tai heidän tarinoitaan kartanossa asumisesta ei julkaistu. 

– Emme  edes ymmärrä kaikkia niitä tapoja, joilla naisia ja heidän kokemuksiaan hiljennettiin ja hiljennetään edelleen.

Jotkut ovat kritisoineet Hefneriä arvostelleita naisia siitä, että edesmennyt multimiljonääri ei pysty puolustautumaan heidän kommenttejaan vastaan.

– Hefner itse kuitenkin hiljensi kaikki, jotka esittivät vastalauseita häntä kohtaan. Nyt on ensimmäinen kerta, kun naiset voivat puhua omasta puolestaan.

Deanilla itsellään on Hefneristä selkeä mielipide. 

– Hefner oli todella moniongelmainen mies. Hänellä oli ristiriitaiset tuntemukset omasta seksuaalisuudestaan. Hän yritti päästä elämässään "normaalin" ulkopuolelle. Hän kuitenkin menetti kontrollin ja sen myötä myös rajat hävisivät eikä niitä ollut. Hän painotti aluksi, että mitä vain saa tehdä, kunhan ei satuta muita. Hän päätyi kuitenkin itse satuttamaan monia.

Deanin mukaan Hefner ei kuitenkaan tiedostanut koskaan toimivansa väärin. 

– Kaikilla on oma pimeä puolensa, jota eivät halua myöntää itselleen. Toisilla se on todella paljon synkempi kuin toisilla. Hefner ajautui huumeiden pariin eikä hänellä ollut kontrollia. Hän ei tuntenut tarvetta kertoa kellekkään teoistaan, koska hän ei myöntänyt synkkää puoltaan edes itselleen.

– Luulemme, että naiset valitsivat itse nämä tilanteet ja että miehet kontrolloivat heitä. Se ei ole miten asia toimi. Ihminen voidaan vietellä tilanteeseen, joka näyttää äkkiseltään turvalliselta ja hauskalta. Myöhemmin käy kuitenkin ilmi, että asian laita ei ollut lainkaan se. Kun rajasi hämärtyvät jatkuvasti kauemmas, tunnet lopulta itsesi arpeutuneeksi.

Secrets of Playboy -uutuusdokumentti, 21.2. alkaen mtv-palvelussa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja