Kiivas debatti: Voisiko demarikansanedustajien eläke-ehdotus toimia? "Kyllä tässä vastuuttomuus valuu yli äyräiden"

10:56
Katso videolta koko debatti!

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa nähtiin tunteita kuumentanut debatti, kun kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) ja Sari Sarkomaa (kok.) ottivat yhteen SDP:n kansanedustajien jättämästä kirjallisesta kysymyksestä.

SDP:n eläkelinjaukset nousivat ihmettelyn aiheeksi viime viikolla, kun Kimmo Kiljunen (sd.) ja 22 muuta demarikansanedustajaa jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen pienten työeläkkeiden korottamisesta.

Kysymyksessä linjatut keinot ovat herättäneet kritiikkiä. Niin sanottu ”syyssatanen”, eli alle 1 400 euron eläkkeiden sadan euron korotus rahoitettaisiin eläkerahastojen tuotoista. Kysymyksessä pyydetään selvitystä myös työeläkkeiden korottamisesta niin sanotulla puoliväli-indeksillä.

Kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan mukaan esityksessä annetaan ymmärtää, että ”työeläkejärjestelmässä olisi sellaista rahaa, joka voitaisiin vain irrottaa”.

– Jos ei leikattaisi työeläkkeitä, me siirtäisimme vastuut tulevaisuudelle ja laittaisimme lasten tulevien sukupolvien taskuun käden. Kyllä tässä vastuuttomuus valuu yli äyräiden ja tähän ei pidä mennä, Sarkomaa toteaa.

Kiljusen mukaan uudistus ei saa tapahtua ”missään tapauksessa” nuorempien sukupolvien aseman heikkenemisen kustannuksella.

– Me emme tee sitä nuorten kustannuksella missään tapauksessa. Täytyy varmistaa, että järjestelmä on kestävä myös tulevaisuudessa.

Sarkomaa ei allekirjoita Kiljusen näkemystä.

– Tämä tehdään nuorten ja tulevien sukupolvien kustannuksella. Myöskin meidän toimivan työeläkejärjestelmämme kustannuksella.

Millä tavoin eläkeläisköyhyyttä voitaisiin vähentää?

Sarkomaan mukaan työllisyys on tärkeä keino eläkeläisköyhyyden torjumiseen.

– Te täysin sivuutatte sen, että meillä väestön ikärakenne on sellainen, että me elämme paljon pidempään. Se on hyvä asia, mutta ikävä kyllä meillä on vähemmän työssäkäyviä ja silloin pienempi joukko tulevaisuudessa maksaa nuo työeläkkeet. Tuo teidän mallinne vaarantaa sitä kautta työeläkejärjestelmän.

Sarkomaan mukaan myös kohtuullinen verotus, lääkekorvausjärjestelmän tarkastelu, kotitalousvähennys ja palveluihin pääsy ovat tärkeitä keinoja.

Kiljunen on samaa mieltä Sarkomaan kanssa.

– Samaan aikaan meidän täytyy miettiä myös eläketuloa. Se on iso kysymys ihmiselle. 50 prosenttia eläkkeensaajista saa alle 1480 euroa kuukaudessa. Se on aivan liian pieni, hän lisää.

– On todella huolestuttavaa, että sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän enemmistö on täysin eri mieltä kuin kaikki keskeiset työeläkeasiantuntijat. Myöskin ryhmänne on hyvin ristiriitaisessa tilanteessa, Sarkomaa vastaa.

– Osa tavoitteistanne on kuitenkin kirjattu hallitusohjelmaan, niin olisi hyvä, että pääministeri nyt tulisi ja puhaltaisi pelin poikki ja kertoisi, mitä tämä hallitus aikoo tehdä, hän täräyttää.

Katso koko kiivas debatti jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja