Eläkkeen pienuus on usein yllätys

Eläkkeen pienuus saattaa yllättää uuden eläkeläisen. Tapiola Pankin palvelujohtaja Marja Pajulahden mukaan yleinen harhaluulo on, että eläke olisi noin 70 prosenttia tuloista, vaikka se monilla on vain puolet.

Ihmiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että eläkkeelle siirtymisen myötä joutuu luopumaan myös työsuhde-eduista. Moni kuvittelee menojensa pienentyvän eläkkeellä, mutta tilanne saattaa olla jopa päinvastainen.

− Kuinka moni osaa varautua esimerkiksi lääkärikulujen kasvuun, kun lääkäripalvelut eivät ole enää käytettävissä työterveyshoidon kautta? Marja Pajulahti kysyy.

Myös muut rahanarvoiset edut, kuten työsuhdeauto tai -asunto, poistuvat käytöstä. Työnantaja on saattanut tarjota puoli-ilmaisen lounaan ja liikuntaseteleitä. Eläkkeellä kuntosalimaksut on maksettava itse.

Eläkesäästäminen kannattaa aloittaa ajoissa

Marja Pajulahti kannustaa ihmisiä säästämään eläkeaikoja varten.

− Mitä aikaisemmin eläkesäästämisen aloittaa, sen parempi, mutta kyllä viisikymppisenäkin vielä ehtii. Silloin kuukausittaisen summan täytyy vain olla isompi, hän sanoo.

Eläkkeellä ollaan parhaassa tapauksessa kymmeniä vuosia ja säästöjen on riitettävä pitkään.

− Eläkesäästäjä ei välttämättä katso tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen.Kannattaa pitää mielessä, että säästöjä sattaa tarvita vielä 30 vuoden päästä työelämästä poistumisen jälkeen, Pajulahti muistuttaa.

Jos säästöjä ei ole kertynyt, voi olla paikallaan miettiä, olisiko jotain muita keinoja, joilla rahaa jäisi enemmän käytettäväksi.

− Kannattaa pohtia, voisiko luopua esimerkiksi omistusasunnosta tai autosta, neuvoo Pajulahti.

Lue myös:

    Uusimmat