Eläkkeelle pakotettu: Uusi elämä Espanjassa

Nelikymppisenä työkyvyttömyyseläkkeelle pakotettu Mikko asuu tätä nykyä Espanjassa. Pieni eläke riittää elämiseen halvemman elintason maassa.

Mikko ja hänen vaimonsa muuttivat Espanjaan pian sen jälkeen, kun Mikko sai 10 vuoden paperisodan päätteeksi jatkuvan työkyvyttömyyseläkkeen.

− Meillä ei ollut kuin silloinen koira kainalossa, kun hyppäsimme laivaan. Emme tienneet yhtään, minne päätyisimme asumaan, Mikko kertoo.

Pariskunnan silmissä siinsivät alkuun Kanarian saaret. Kun kävi ilmi, ettei koira ollut tervetullut yhteysalukseen, määränpääksi valikoitui Manner-Espanja.

− Hyvä näin, sillä täältä on periaatteessa lyhyt matka Suomeen, jos haluaa lähteä.

Eläke riittää

Mikko oli halukas opiskelemaan itselleen uuden ammatin vielä siinä vaiheessa, kun selkä teki kolmikymppisellä miehellä tenät. Suomessa tähän ei kuitenkaan tarjoutunut mahdollisuutta.

− Nyt on vähän myöhäistä, enää en ole kiinnostunut opiskelusta. Mutta käyn opettamassa kieliä ja tietotekniikkaa vapaaehtoistyönä, Mikko kertoo.

Elämä Espanjassa hieman päälle tuhannen euron eläkkeellä sujuu, sillä summasta ei tarvitse maksaa maassa veroa.

− Lääkärissäkäynti ei maksa mitään, ja myös lääkkeet saa ilmaiseksi. Lääkäreiden taso on todella hyvä, Mikko kiittää.

Suomi ei houkuttele

Neljä selkäleikkausta läpikäynyt mies kärsii yhä kivuista. Hän odottaa parhaillaan pääsyä arpikudosleikkaukseen.

Muuten elämä Espanjassa maistuu, eikä Mikko suunnittele palaavansa takaisin Suomeen.

− Minua on pyydetty moneen kertaan töihin ties minne. Täällä ei niin kauheasti tuijoteta papereihin, synnyinmaassaan työkyvyttömyyseläkkeelle pakotettu mies kertoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat