Eläkeläiset putoamassa perustulon ulkopuolelle – "Puhutaan todella pienituloisista ihmisistä"

Hallitus suunnittelee aloittavansa käytännön kokeilun perustulon vaikutuksista ensivuoden alussa. Eläkeläiset ollaan jättämässä perustulon ulkopuolelle: eläkeläisten työllisyystilannetta ei perustulomallilla luonnollisesti paranneta.

Perustulo koskisi muuten kaikkia Suomen aikuisia, mutta eläkeläiset ovat jäämässä sen ulkopuolelle. Käytännössä perustulo koskeekin vain työikäistä väestöä. Tätä on perusteltu sillä, että eläkeläisillä nykyinen takuueläke eräällä tavalla korvaa perustulon.

Yksi syy eläkeläisten pois jääntiin ovat myös perustulon tavoitellut työllisyysvaikutukset, sillä eläkeläisten työllisyystilannetta ei perustulomallilla luonnollisestikaan paranneta.

Eläkkeensaajissa paljon pienituloisuutta

Eläkkeensaajien Keskusliiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Tarja Pajunen kertoo, että liitto näkee päätöksen ongelmallisena.

– Olemme sitä mieltä, että eläkkeensaajat tulisi ainakin kokeiluvaiheessa sisällyttää kohderyhmään, jotta saataisiin tietoa kokeilun vaikutuksista myös heidän asemaansa, Pajunen kertoo.

Hän perustelee asiaa kansalaisten tasavertaisella kohtelulla, sillä eläkkeensaajien keskuudessa on hyvin suurta pienituloisuutta. Vuoden 2013 tilaston mukaan kolmasosa eläkkeensaajista eli alle 1100 euron kuukausituloilla, kun pienituloisuuden raja on 1190 euroa kuukaudessa.

– Puhutaan todella pienituloisista ihmisistä, Pajunen painottaa.

Eläkeläiset suurin pienituloisten ryhmä

Pajusen mukaan tärkeä peruste on myös se, että sosioekonomisista ryhmistä lukumääräisesti eniten pienituloisia on eläkkeensaajissa, noin 199 000 henkilöä.

Hän korostaa myös, etteivät kaikkein pienituloisimpia eläkkeensaajia auta prosentuaaliset indeksikorotukset tai veronkevennykset, sillä kaikkein pienituloisimmat eläkkeensaajat eivät maksa veroja.

– Eläkkeensaajien tulotasoa on nostettava sinne suunnattavin tulonsiirroin. Siksi tämä perustulokokeilun suuntaaminen myös eläkeläisiin on kannatettavaa.

Perustulo korvaisi perusturvaetuuksia

Perustuloa selvittävä tutkimusryhmä ehdotti perustulokokeilun pohjaksi osittaista perustuloa, joka korvaisi nykyisiä perusturvaetuuksia, kuten muun muassa työmarkkinatuen, työttömän peruspäivärahan sekä toimeentulotuken.

Ansiosidonnaiset etuudet jäisivät tässä mallissa suurelta osin ennalleen.

Perustulon suuruudeksi ehdotetaan noin 550–750 euroa, eikä siitä maksettaisi veroa.

Perustuloa myös työssäkäyville – näin se toimii 1:10

Lue myös:

    Uusimmat