Mainos

Pian tiedät suosiko Kelan arpaonni: Perustulo jyrää 2000 työttömän tuet – kieltäytyä ei voi

2:04

Kela on arponut eilen perustulokokeiluun osallistuvat ihmiset. Kelan mukaan tieto kokeiluun valituille tulee joulun jälkeisellä viikolla.

Tieto valituille tulee vain vähän ennen kokeilun alkamista, sillä perustulokokeilun on tarkoitus käynnistyä heti vuoden alusta.

– Päätöksen yhteydessä lähtee valituille perustulopäätös ja infokirje, jossa kerrotaan kokeilun ideasta ja mitä se vaikuttaa kokeiluun valittujen asemaan, lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen Kelasta kertoo STT:lle.

Perustulokokeiluun otetaan mukaan Kelan työttömyysturvaetuuksia saavat tietyin rajauksin. Tästä joukosta on poimittu satunnaisotannalla 2 000 ihmisen kokeiluryhmä, johon kuuluville maksetaan perustuloa ensi vuoden alusta lähtien kahden vuoden ajan. 

560 euroa kuukaudessa

Jos joulun jälkeen saa tiedon olevansa kokeilussa mukana, siitä ei Turusen mukaan ole mahdollista kieltäytyä.

– Se vääristäisi kokeilun tulosta, jos ihmiset voisivat itse valita haluavatko kokeiluun osallistua, Turunen sanoi.

Kela ei tule julkistamaan kokeiluun osallistuvia, vaan tieto henkilöistä välitetään lain nojalla ainoastaan kunnille ja verottajille.

Perustulon määrä on 560 euroa kuukaudessa. Turusen mukaan perustulo tulee korvaamaan kokeiluun osallistuvilta työmarkkinatuen ja työttömyysturvan perusosan. Turunen kertoo, että kokeiluun osallistuvien kannattaa kuitenkin tehdä hakemukset poisjäävistä tuista, jotta voivat varmistaa eläkekertymien ja esimerkiksi mahdollisten lapsikorotusten saamisen.

– Se taataan, että tällä hetkellä saatava euromääräinen summa ei alene, Turunen sanoi.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) sanoo tiedotteessa, että perustulokokeilussa kukaan ei menetä mitään.

– Kokeiluun satunnaisesti valittavat henkilöt voivat jatkossakin hakea heille normaalisti kuuluvat etuudet ja palvelut, kuten ansiosidonnaiset päivärahat tai TE-palvelut. Näin toimiessaan perheellinen koehenkilö saa myös hänelle kuuluvat lapsikorotukset, Mattila sanoo tiedotteessa.

Laajemmalle joukolle eri perustulomalleja

Tutkimusryhmä suosittelee perustulokokeilun laajentamista. Perustulokokeilua selvittänyt tutkimusryhmä luovutti loppuraporttinsa perjantaina sosiaali- ja terveysministeri Mattilalle. 

Tutkijaryhmä suosittaa kokeiluiden sarjaa, jossa laajemmalle koejoukolle kokeiltaisiin erilaisia perustulomalleja ja niihin soviteltuja erilaisia veromalleja. 

Ensi vuonna alkavaa kokeilua voitaisiin täydentää vuonna 2018 alkavalla kokeilulla, jossa kokeilun kohdeväestöä laajennettaisiin työttömien lisäksi pienituloisiin. Samalla kokeilun otoskokoa kasvatettaisiin tuntuvasti. Kansallisen tulorekisterin valmistumisen jälkeen kokeiluun voitaisiin ottaa myös negatiivisen tuloveron kaltaisia malleja.

Ministeri Mattila ei vielä perjantaina halunnut ruveta tekemään linjauksia mahdollisista tulevista perustulokokeiluista ja niiden rahoituksesta. Mattilan mukaan nyt on saatu kokeilemisessa rohkeasti pää auki. 

– Jotta me pystymme hakemaan sitä aitoa perustulomallia niin kannatan henkilökohtaisesti sitä, että tätä työtä jatketaan, Mattila sanoi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.