Tätä perustulo tarkoittaa – 10 000 suomalaista arvotaan mukaan kaksivuotiseen tutkimukseen

Perustuloa myös työssäkäyville – näin se toimii 1:10

Tutkimusryhmä julkaisi eilen ehdotuksensa siitä, kuinka perustulokokeilu tulisi toteuttaa. Perustulossa on kyse siitä, että kaikille täysi-ikäisille maksettaisiin säännöllisesti rahaa toimeentuloa varten ilman ehtoja ja riippumatta siitä, käyvätkö he töissä vai eivät. Eläkeläiset eivät kuitenkaan perustuloa saisi.

Raha olisi vastikeetonta ja summa on kaikille sama, työryhmän esityksessä summa voisi olla esimerkiksi 550 euroa kuussa. Perustulosta ei maksettaisi veroa, mutta normaalia palkkatuloa saavilta perustulon hyöty perittäisiin takaisin muun verotuksen kautta.

Perustulosta käytetään myös muita nimityksiä kuten kansalaispalkka ja kansalaistulo. Perustulon tapaan toimivat myös erilaiset negatiivisen tuloveron mallit.

Perustulon kokeileminen on kirjattu Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan. Kokeilun tarkoituksena on selvittää, auttaisiko perustulo vähentämään köyhyyttä, väliinputoamista sekä sosiaalitukiin ja verotukseen liittyvää byrokratiaa.

Perustulomallin toivotaan myös kannustavan työntekoon, sillä perustuloa ei menettäisi töiden vastaanottamisen vuoksi.

Perustulokokeiluhankkeen lakivalmistelun olisi tarkoitus käynnistyä pian niin, että itse kaksivuotinen kokeilu päästäisiin aloittamaan ensivuoden alussa. Tutkimusryhmä ehdottaa, että tutkimukseen valittaisiin satunnaisotannalla 10 000 suomalaista.

Eilen julkaistun tutkimusyhmän ehdotuksen lisäksi perustuloista on olemassa muitakin erilaisia malleja, mutta niiden periaatteet ovat yleensä samat.

Lue myös:

    Uusimmat