Eläkeläiset häädettiin perintöasunnostaan Espoossa – karmea haju piinasi naapureita pitkään

Sisaruskaksikon asunnosta kantautuva lemu poiki Helsingin hovioikeuteen edenneen oikeustaiston.

Espoon Niittykummussa sijaitseva kerrostaloasunto oli kahden eläkeikäisen sisaruksen hallussa. He olivat perineet huoneiston omilta vanhemmiltaan. 

Asunnossa vietetty elämä ei kuitenkaan miellyttänyt naapureita, joille oli jo pidemmän aikaa koitunut päänvaivaa asunnosta kantautuvasta pahasta hajusta. Ongelmallinen tilanne eteni taloyhtiön hallituksen käsittelyyn viime vuoden lopulla. 

Viime lokakuussa sisaruksille annettiin varoitus ja noin puolitoista kuukautta aikaa asunnon siivoamiseen ja hajuhaitan poistamiseen. He eivät kuitenkaan korjanneet tilannetta. Asia käy ilmi kanteesta, jonka taloyhtiö oli toimittanut Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudelle kuluvan vuoden alussa. 

Kanteessa taloyhtiö vaati, että asukkaat velvoitetaan häädön uhalla luovuttamaan asuntonsa taloyhtiön hallintaan. Sisaruksille ilmoitettiin, että yhtiö ottaisi asunnon hallintaansa kolmeksi vuodeksi. Sisarukset vastustivat häätövaatimusta, mutta eivät nostaneet asiasta moitekannetta.

Tapauksen käsittely eteni käräjäoikeudessa. 

Sisko: Siivottu on

Vastauksessaan sisarukset väittivät, että asuntoa oli siivottu koko kevään 2021 ajan, vaikka siivousta ei ollutkaan tehty taloyhtiön vaatimuksen mukaan joulukuuhun 2020 mennessä.

Sisko kertoi vastauksessa palkanneensa siivoojaan, ja että veli tavaroineen oli jo muuttanut pois asunnosta. Lisäksi nainen kertoi tehneensä asunnosta myyntisopimuksen asunnonvälittäjän kanssa. 

Iäkäs asukas kuitenkin toivoi, että häädöstä luovuttaisiin. Hän halusi pienituloisena eläkeläisenä jäädä asumaan perintöasuntoonsa. Lisäksi hän koki kotirauhaansa rikotun, koska huoltomies oli käynyt asunnossa ilman ennakkoilmoitusta ja asunnosta oli otettu kuvia. 

Käräjäoikeus määräsi kesäkuussa antamassaan ratkaisussa, että sisarukset määrätään häädön uhalla luovuttamaan asuntonsa taloyhtiölle. Lisäksi sisaret määrättiin maksamaan taloyhtiölle asian käsittely- ja oikeuskuluja lähes 4 000 euroa.

Sisko valitti käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen, joka ei noin viikko sitten antamassaan ratkaisussa myöntänyt asialle jatkokäsittelylupaa.

Käräjäoikeuden ratkaisu jäi voimaan. 

0:40
MTV Uutiset kertoi aiemmin toisesta asunnosta, jonka asukas joutui ongelmiin taloyhtiön kanssa. "Keräilyintoinen" asukas velvoitettiin muuttamaan helsinkiläisestä asunnosta välittömästi pois hovioikeuden päätöksellä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja