Eläkekassan tyly jouluyllätys: Perii yrittäjiltä epäselviä jättimaksuja – "Viskasin jo paperit takkaan, kun oletin asian ratkenneen"

Selvitystilassa oleva Liikennepalvelualojen eläkekassa Viabek järjesti noin kolmelle sadalle huoltoasema- ja kuljetusyrittäjälle tylyn jouluyllätyksen: 16,5 miljoonan euron laskut. Eräpäivä on huomenna, 1. joulukuuta.

Taustalla on sitkeä kiista kassan väitetystä eläkemaksuvajeesta joka syntyi jo vuosia sitten epäonnistuneista arvopaperisijoituksista.

Erikoiseksi kiistan tekee se, että yrittäjät luulivat riidan jo ratkenneen keväällä 2015, kun sekä vakuutusoikeus että välimiesoikeus antoivat ratkaisunsa. Silloin lisämaksuja ei tarvinnut maksaa.

– Minäkin viskasin silloin kaikki paperit takkaan palamaan. Oletin, että se oli lopullinen ratkaisu, kertoo asiaan paneutunut kuopiolainen huoltoasema- ja monialayrittäjä Kari Vepsäläinen.

Huikeita laskuja

Yrittäjien mukaan uudetkin maksut ovat perusteettomia ja johtaisivat konkurssiaaltoon.

– Siellä on suurimmat laskut yli 200 000 euroa. Pienimmissä puhutaan muutamista tonneista, mutta huomattavia summia kaikkiaan.

Muutamissa yrityksissä epäselvät laskut ja vastuut ovat pysäyttäneet yrityksen kehittämisen, investoinnit ja sukupolvenvaihdokset.

– Ollaan vihaisia, että tämä asia tulee taas esiin ja joudutaan uusiin oikeustoimiin, Vepsäläinen puhisee.

Perintä uhkaa

Laskuihin reagoimisella on kova kiire, koska uhkana on niiden joutuminen perintään ja jopa ulosottoon.

– Nyt haetaan täytäntöönpanokieltoa työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnalta. Nämä vaatimukset ovat alalle kova isku ja tässä kaatuu yrityksiä, alleviivaa Suomen Bensiinikauppiaitten ja Liikennepalvelualojen liiton SBL:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen.

Kari Vepsäläisen viesti kollegoille on selvä.

– Sellainen ohje on annettu, että ei kannata maksaa. Me ollaan voitettu tämä juttu vakuutusoikeuden päätöksellä, Vepsäläinen huomauttaa.

Omaisuus myyty

Välimiesoikeus linjasi 2015, että yrittäjien vastuu päättyi kassan selvitystilaan vuonna 2011, mutta vakuutusoikeus jätti omassa päätöksessään tähän tavallaan varauman. Osapuolet tulkitsevat tuomiota nyt eri tavalla.

– Tätä takaporttia Viabek käyttää hyväkseen, sanoo yrittäjien asianajajaVäinö Teperi.

Eläkekassa Viabekin selvitysmiehen, asianajaja Kari Huttusen mielestä tilanne on muuttunut keväästä 2015.

– Viabekin omaisuus on käytännössä realisoitu ja vakuutusoikeuden ohjauksen mukaan kun realisointi on suoritettu, loppu tulee periä vakuutuksenottajilta, Huttunen tarkentaa.

Viabek on myynyt Huttusen mukaan kiinteistöjä, huoneistoja, arvopapereita ja muuta sijoitusomaisuutta.

– Laskut lähetettiin nyt, koska kaikki myytävissä oleva on myyty, enempää tuottoja ei synny.

Kiista sijoitusten arvosta

Yksinkertaistettuna monimutkaisen riidan ydin on se, minkä arvoisina eläkekassan arvopaperisijoituksia on kulloinkin pidetty. Yrittäjien mielestä mitään vajetta ei ole olemassa.

– Arvostusero on tässä se isoin kysymys, Vepsäläinen väittää.

– Vaje on 16,5 miljoonaa. Minun oletus on se, että ihmiset maksaa laskunsa, Huttunen kommentoi.

Alunperin kassan osakkaita oli noin 360, mutta nykyistä määrää ei tunnu kukaan tarkkaan tietävän. Bensiinikauppiaitten lisäksi kassaan liittyi esimerkiksi kuljetusyrittäjiä kun toimialamäärittely laajentui liikennepalvelualaksi.

– Välimiesoikeudessa tuli iso helpotus kun yhteisvastuullisuus rajattiin pois. Se tarkoitti, että kukin on vastuussa vain omista eläkemaksuistaan, kertoo kiistan aiemmista vaiheista SBL:n puheenjohtaja Juha Yli-Kesäniemi.

Riitaa yritettiin sovitella tiistaina ilman tulosta. Edessä onkin uusi oikeudenkäynti.

Lue myös:

    Uusimmat