Eläkeajalta odotetaan aktiivisuutta, mutta nautitaankin omasta ajasta

Kun työurakka alkaa lopullisesti olla ohi, odotukset eläkeaikaa kohtaan alkavat hiljalleen muotoutua. Viva-lehden Suuret ikäluokat -tutkimus selvitti eläkeläisten nauttivan eniten siitä, että on vihdoin aikaa itselle. Silti monet odottavat olevansa aktiivisempia eläkkeellä.

Viva-lehden Suuret ikäluokat - kyselytutkimus paljasti, että kokoaikaeläkeläiset pitivät omaa aikaa parhaana asiana eläkkeellä olemisessa. Kaikkiaan 42 prosenttia rankkasi "aikaa itselle" -vaihtoehdon ykkössijalle.

Edelleen työelämässä olleet odottivat eläkeajalta eniten aikaa lastenlastensa kanssa. Kun lapsenlapset sijoittuivat odotuslistassa ykköseksi, "aikaa itselle" -vaihtoehto jäi kuudennelle sijalle. Kaikkiaan vaihtoehtoja oli seitsemän.

Miehet odottivat yhteistä aikaa puolison kanssa

Kolmannes työelämässä olleista odotti eniten sitä, että eläkkeellä heillä olisi aikaa harrastuksille ja kuntoilulle. Lähes sama määrä eläkkeellä olleista vastaajista piti kyseisiä asioita eläkeajan parhaina puolina. Matkailu sen sijaan ei ollut enää niin kovassa suosiossa eläkkeelle päässeiden joukossa. Vain reilu kymmenesosa nautti eniten matkailusta, kun viidennes työelämässä olleista odotti matkailua eniten.

Kyselyn suurin yllätys oli se, että työssäkäyvistä miehistä 33 prosenttia odotti eläkkeeltä eniten aikaa puolisonsa kanssa. Naisten keskuudessa puolison kanssa oleilua ei odotettu niin kovasti: kyseisen vaihtoehdon valitsi ykköseksi vain 19 prosenttia naisista.

Erot kuitenkin tasaantuivat eläkkeellä olevien keskuudessa. Noin 25 prosenttia miehistä ja naisista piti puolison kanssa vietettävää aikaa eläkeajan parhaana asiana.

Tutkimuksessa haastateltiin viittäsataa 58–63-vuotiasta suomalaista. Kokoaikaeläkkeellä heistä oli 302 vastaajaa. 198 tutkimukseen vastannutta oli vielä työelämässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja