Eläinlääkärijärjestö kehotti pitämään lemmikkikissan sisällä Isossa-Britanniassa – näkemykset koronaviruksesta vaihtelevat

Koronavirus ei uhkaa lemmikkejä – tartunnat mahdollisia, mutta erittäin harvinaisia 7:29
Maailmalla on uutisoitu yksittäisistä tapauksista, joissa koronavirus on tarttunut lemmikkieläimiin, kuten kissaan. Koronavirus ei uhkaa lemmikkejä – tartunnat mahdollisia, mutta erittäin harvinaisia.

Brittiläinen eläinlääkärijärjestö on ohjeistanut pitämään karanteenitalouksien kissat sisällä. Näkemykset koronaviruksesta ja lemmikeistä kuitenkin vaihtelevat.

Brittiläinen eläinlääkärijärjestö on kehottanut pitämään kissat sisällä korona-aikana varmuuden vuoksi. Ohje pätee ainakin silloin, mikäli omistaja on sairaana, kertoo CNN.

Jos omistajalla on tartunta, kissan tulee pysyä sisällä

Kissan tulisi aina ulkoilla valvottuna, esimerkiksi valjaissa.

Lemmikkieläinten suojelua koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen mukaan lemmikkieläintä ei saa jättää heitteille; heitteillä oleva eläin tarkoittaa "koditonta lemmikkieläintä tai sellaista lemmikkieläintä, joka on omistajansa tai haltijansa kotipiirin rajojen ulkopuolella, eikä kenenkään muun omistajan tai haltijan hallinnassa tai suorassa valvonnassa". Lemmikkieläimelle ei yleissopimuksen mukaan saa tuottaa tarpeetonta kipua, kärsimystä tai tuskaa. Vapaana ulkoileva kissa on uhille altis.

Suomen järjestyslaissa ei varsinaisesti ole kielletty kissan ulkoilua vapaana taajamassa. Laissa on kuitenkin säädetty, että kissan omistajan tulee pitää huolta, että kissa ei pääse esimerkiksi yleiselle uimarannalle tai lasten leikkipaikalle. 

Kissan hylkääminen on rangaistava teko.

The British Veterinary Association -eläinlääkärijärjestön mukaan kissa voisi teoriassa kantaa koronavirusta turkissaan, jos sairastunut omistaja esimerkiksi silittää sitä ja siirtää näin virusta kissan karvoihin.

– Suosittelemme, että lemmikinomistajat, joilla on covid-19-tartunta tai jotka ovat (muuten) kotikaranteenissa, pitävät kissansa sisätiloissa tänä aikana, järjestö sanoo.

"On hyvin tärkeää, että ihmiset eivät ole paniikissa"

Myös brittieläinläkäärit muistuttavatkin, että hätäilyyn ei ole syytä.

– On hyvin tärkeää, että ihmiset eivät ole paniikissa lemmikkiensä suhteen, eläinlääkärijärjestö huomauttaa.

Lähteet: Cnn.comBva.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat