Eläinlääkäri paljastaa: Näin lasket, kuinka vanha koirasi on ihmisten iässä

Skeittaava Domi-koira hämmästyttää taidoillaan – näin bostoninterrieri temppuillee skeittihallissa 0:57
Katso video: Skeittavaa Domi-koira hämmästyttää taidollaan – näin bostoninterrieri temppuilee skeittihallissa

Monet ajattelevat yhden vuoden ihmisten iässä vastaavan seitsemää vuotta koirien iässä. Eläinlääkärin mukaan näin ei kuitenkaan ole, kertoo Bored Panda.

Eläinlääkäri Hunter Finn kertoo TikTokissa, miten koiran todellisen iän voi laskea. Hän tyrmää ajatuksen siitä, että yksi vuosi ihmisten iässä olisi seitsemän vuotta koirien iässä. 

Finnin mukaan yksivuotias koira on todellisuudessa 31-vuotias. Vaikka luku voi kuulostaa korkealta, ei ole syytä paniikkiin!

Koiran ikääntyminen hidastuu eläinlääkärin mukaan. Esimerkiksi kaksivuotias koira on ihmisten iässä 49, kun taas seitsemänvuotias koira on 62-vuotias.

Koiran todellisen iän tiedostaminen on tärkeää, jotta sen terveydestä voidaan huolehtia entistä paremmin. Jos koira on lähestymässä viidettä syntymäpäiväänsä, sen terveys on lähempänä 50-vuotiaan ihmisen terveyttä, jolloin esimerkiksi säännölliset eläinlääkäritarkastukset voivat tulla tarpeeseen.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Video jätti ihmiset hämmentyneeksi

Eläinlääkäri Finnin julkaisema TikTok-video on kerännyt yli neljä miljoonaa katselukertaa ja suuren joukon kommentteja. Ihmiset ovat kertoneet oppineensa uutta ja ihmetelleet laskukaavaa.

– Tarvitsen tästä kaavion, eräs käyttäjä kommentoi.

Finn vastasikin käyttäjän kyselyyn uudella videolla, joka selventää asiaa:

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Koirien ikä on myös saanut ihmiset vitsikkäiksi.

– Kaksivuotias saksanpaimenkoirani ei käyttäydy ikänsä mukaisesti, eräs käyttäjä vitsaili.

– Ne suhtautuvat ikääntymiseen meitä paremmin, Finn vastasi kommenttiin.

– Koirani voi olla 31-vuotias, mutta hän on sydämeltään seitsemänvuotias, toinen käyttäjä kertoo. 

Lopullista tutkimustulosta ei ole olemassa

Koirien iän ympärillä pyörivä keskustelu on jatkuva tutkijoiden ja koirien omistajien välillä.

Kalifornian San Diegon yliopiston lääketieteellisen koulun tutkijoiden mukaan koirat tulevat sukukypsäksi ja ikääntyvät melko nopeasti ensimmäisten vuosien aikana.

– Tässä on järkeä, jos ajattelet sitä. Loppujen lopuksi yhdeksän kuukauden ikäisellä koiralla voi olla pentuja, joten tiesimme jo, että yhden suhde seitsemään ei ollut tarkka ikä, kertoo vanhempi tutkimuksen laatija Trey Ideker.

Vuonna 2013 The American Naturalist -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suuremmat koirarodut vanhenevat nopeammin kuin pienet koirarodut. Isoilla koirilla elämän ”aikuisvaihe” kuluu nopeammin, jonka vuoksi ne kuolevat nuorempina. Syytä tälle ei ole tiedossa.

Amerikan Kennelliitto ilmoitti muutama vuosi sitten, että pienemmät koirat ikääntyvät noin 15 vuotta yhtä ”ihmisvuotta” kohden, kun taas isommat koirat ikääntyvät 12 vuotta samassa ajassa. Luvut kuitenkin vaihtavat paikkaa ajan kuluessa, sillä isommat koirarodut saavuttavat vanhemman iän nopeammin.

Tässä tapauksessa viiden ihmisvuoden jälkeen pienet koirat olisivat 36-vuotiaita, kun taas isot koirat olisivat 45-vuotiaita. Huomioon tulisi ottaa myös erilaiset keskilaskelmat rotujen välillä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat