Eläinlääkäri: Näin valitset lemmikillesi sopivan punkkivalmisteen

Omalle lemmikille sopivinta punkkivalmistetta valitessa kannattaa ottaa huomioon ainakin lemmikin uinti-into ja turkin laatu, pesuvälit, perheen mahdolliset muut eläimet sekä asuinpaikka. Myös valmisteen käytön kätevyys sekä tehon kesto voivat vaikuttaa päätökseen.

Lemmikkien suojaamiseen punkeilta on olemassa kolmenlaisia valmisteita: pantoja, paikallisvaleluliuoksia ja tabletteja.

– Panta laitetaan kaulaan, ja siitä erittyy hyönteismyrkkyä. Paikallisvaleluliuoksia käytetään pipetoimalla pienistä putkiloista iholle lääkeainetta, joka leviää yhdestä tai kahdesta kohdasta joka puolelle kehoa. Tabletit taas annetaan suun kautta, ja ne vaikuttavat verenkierron välityksellä, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio kertoo.

Valmisteista kaikki toimivat niin, että kun punkki kiinnittyy eläimen ihoon, se saa elimistöönsä myrkkyä ja kuolee.

– Punkin pitää siis olla ihossa kiinni ennen kuin lääke alkaa vaikuttaa. Osalla on tämän päälle vielä karkottava vaikutus, eli ne estävät punkkia edes kiinnittymästä ihoon.

Karkottavaa vaikutusta on joissakin pannoissa ja paikallisvaleluliuoksissa, mutta ei tableteissa.

Koiran voi rokottaa borrelioosia vastaan

Koirille on olemassa borrelioosirokote.

– Riskialueilla sen ottamista voi miettiä, Mirja Kaimio sanoo.

Rokote on uusittava joka vuosi. Kannattaa myös huomata, että se ei millään tavalla estä punkkeja tarttumasta koiraan vaan antaa vain suojan taudilta.

– Punkkikarkotteita suositellaan käytettäväksi rokotteen kanssa samaan aikaan ihan sen takia, ettei koira toisi punkkeja sisätiloihin ja sitä kautta mahdollisesti ihmisiin.  

​– Itse tykkään tableteista kovasti sen takia, että ne on helppo antaa, niillä on hyvin vähän haittavaikutuksia ja ne ovat tehokkaita. Ne eivät karkota punkkeja, mutta tappavat ne yleensä jo niin pieninä, ettei niitä oikeastaan edes ehdi nähdä. Tabletteja käytettäessä punkkeja ei myöskään tarvitse poistaa lemmikin iholta, vaan muutaman päivän kuluessa ne hajoavat kokonaan ja rapisevat ikään kuin pölynä pois ihon pinnalta.

– Karkottavasta tuotteesta voisi olla hyötyä sellaisella alueella, jossa on hirveästi punkkeja, kuten Ahvenanmaalla. Erilaisia valmisteita voi toki käyttää myös yhdessä, Kaimio sanoo.

Lemmikin ominaisuudetkin vaikuttavat siihen, minkälainen tuote kannattaa valita.

– Paksuturkkisella koiralla pannat eivät välttämättä ole kauhean tehokkaita. Niiden vaikutus nimittäin perustuu siihen, että ne ovat kaulassa niin tiukalla, että muodostuu punkkilääkettä vapauttavaa hankaussähköä. Jos panta on liian löyhällä karvojen päällä, se ei välttämättä tehoa.

Kannattaa ottaa huomioon myös se, onko koira kova uimari.

– Osa lääkkeistä ja pannoista on myrkyllisiä vesieläimille, joten ne pitää ottaa pois aina, kun koira menee uimaan.

– Vastaavasti kerran viikossa sampoolla pestävälle näyttelykoiralle ei ehkä kannata valita iholla leviävää tuotetta, sillä valmisteen teho lyhenee joka kerta, kun koiraa pestään. Tällöin suosittelisin ehdottomasti tablettivalmisteita.

Ongelmat yleensä hoidettavissa

Kaikilla punkkien torjuntaan käytetyillä valmisteilla voi olla sivuvaikutuksia.

– Tavanomaisin haittavaikutus lienee ihoärsytys. Sitä voi saada sekä pannoista että paikallisvaleluliuoksista. Herkille yksilöille voi tulla vakavimmillaan jopa neurologisia oireita, kuten kuolaamista, takapään heikkoutta ja osittaisia halvausoireita. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia, Kaimio sanoo.

Jos pannoista tai paikallisvaleluliuoksista ilmenee haittavaikutuksia, ensiapuna eläin pestään sampoolla, jolloin lääkkeen määrä iholla vähenee. Tämän jälkeen kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

– Ongelmat ovat yleensä ihan hoidettavissa olevia. Ja vaikka yksi paikallisesti käytettävä tuote ei sopisi lemmikille, voi olla, että toinen sopii. Eri valmisteissa on erilaisia vaikuttavia aineita.

Kissojen omistajien on syytä huomata, että kissoille sopii vain muutama paikallisesti käytettävä punkkivalmiste.

– Kissat nuolevat itseään ja saavat sillä tavalla suun kautta myrkkyä omaankin elimistöönsä, mikä ei tietenkään ole tarkoitus. Samoin jos kissa on läheisissä väleissä perheen koiran kanssa ja nuolee sitä, koiralle kannattaa valita tuote, josta ei ole haittaa kissalle.

Tablettien haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia.

– Ehkä prosentille tai kahdelle tulee ohimeneviä ruoansulatuskanavan oireita, kuten vatsan löysyyttä ja oksentelua, Kaimio sanoo.

Jos ei valmisteita, niin päivittäinen punkkisyyni

Punkeilta suojaavia valmisteita on hyvä alkaa käyttää lemmikillä heti, kun vuorokauden keskilämpötila nousee yli viiden asteen. Siten tänä vuonna aloitus huhtikuun alussa ei ole Etelä-Suomessa ja rannikkoseuduilla ollenkaan liioiteltua.

Voiko valmisteen tehdä itse?

Netissä kiertää ohjeita kotitekoisista punkkikarkotteista lemmikeille. Onko esimerkiksi keitettyyn veteen tehdyistä, iholle suihkutettavista mausteliuoksista hyötyä?

– Minulla ei ole niistä kokemusta, mutta epäilen, että teho ei ole kauhean hyvä. Apteekeista ostettavien yrttipantojenkin teho on lääkkeellisiin pantoihin verrattuna huomattavasti heikompi. Suosittelen lääkkeellisiä tuotteita varsinkin, jos liikkuu koiran kanssa paljon alueilla, joissa punkkeja on runsaasti, Mirja Kaimio sanoo.

– Tabletteja annetaan joko kerran kuukaudessa tai kolmen kuukauden välein, paikallisvaleluliuoksia taas kuukauden välein. Pisin vaikutusaika, jopa kahdeksan kuukautta, on punkkipannoilla. Niitä pidetään koiran kaulassa koko punkkikauden ajan.

Mutta pitäisikö kaikkien ehdottomasti käyttää jotakin valmistetta lemmikillään?

– Jos asuu alueella, jossa on vain vähän punkkeja, niin ei välttämättä. Vaaleilla ja lyhytkarvaisilla koirilla punkit on tietysti myös helpompi löytää ja irrottaa. Mutta silloin täytyy tehdä joka päivä punkkisyyni.

– Punkkirikkailla alueilla suosittelen ehdottomasti käyttämään jotakin valmistetta, Kaimio sanoo.

Punkkikausi tuo taudit mukanaan

Huomenta Suomessa käytiin läpi punkkien ihmisillä aiheuttamia sairauksia ja niiden oireita toukokuussa 2015. 


Lue myös:

    Uusimmat