Eläimiä ei saa ottaa väestönsuojaan – poikkeuksena nämä koirat

Kolmasosa väestönsuojista on korjauksen tarpeessa – näin paljon se maksaa 2:22
KATSO MYÖS. Kolmasosa väestönsuojista on korjauksen tarpeessa – näin paljon se maksaa

Opaskoiran saa ottaa mukaansa väestönsuojaan, muistuttaa Näkövammaisten liitto.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut monet pelkäämään sodan leviämistä myös Suomeen. Pelastuslaitoksille on tullut runsaasti tiedusteluja väestösuojista, jotka tarjoavat ihmisille turvaa sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Kerroimme aiemmin lemmikinomistajia riipaisevasta tiedosta: lemmikkejä ei saa ottaa mukaansa väestönsuojiin

Ainakin yksi poikkeus kuitenkin on: Näkövammaisten liitto muistuttaa tiedotteessaan, että opaskoiran saa sisäministeriön ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin mukaan ottaa mukaansa väestönsuojaan. Kennelliiton mukaan Suomessa toimii noin 230 opaskoiraa, joista valtaosa on nykyään labradorinnoutajia.

Opaskoiran käyttäjällä on lain mukaan oikeus liikkua kaikkialle opaskoiransa kanssa, esimerkiksi ruokaostoksille, ravintolaan tai elokuviin. Sisäministeriön mukaan opaskoiran tuleekin päästä omistajansa kanssa myös väestönsuojaan, jotta syrjimättömyyden periaate toteutuu. Opaskoira kun on apuväline siinä missä esimerkiksi pyörätuolikin.

– Asukkaat voivat keskustella siitä, miten väestönsuojassa toimitaan opaskoiran kanssa ja miten voidaan huomioida esimerkiksi koiria pelkäävät. On hyvä muistaa se, että väestönsuojassa ollaan usein vain joitakin tunteja tai muutamia päiviä kerrallaan, SPEK:stä kerrotaan tiedotteen mukaan. 

Suojautumistilanteessa jokaisen ihmisen tulee itse huolehtia siitä, että hänellä on väestönsuojassa mukanaan parin päivän aikana tarvitsemansa asiat. Väestönsuojaan kannattaa ottaa mukaan ruokaa, juomaa, henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeet, makuupussi, taskulamppu, paristoja, joditabletteja sekä ajanvietettä, neuvoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK).

Opaskoiran oleskelua väestönsuojassa ei voi estää vetoamalla allergiaan.

Lemmikit pysyvät ensisijaisesti kotona – palvelu- ja hypokoiratkin poikkeus

Sisäministeriön mukaan väestönsuojat on tarkoitettu ensisijaisesti ihmisten suojaamiseen, mutta SPEK:in mukaan esimerkiksi palvelukoirat ja diabeetikon hypokoirat voivat tehdä ohjeesta poikkeuksen, jollei siihen ole painavaa estettä.

Lemmikit tulee kuitenkin suojata ensisijaisesti asuinhuoneistoihin. SPEK:in mukaan asukkaat voivat tarvittaessa pukeutua suojavarusteisiin ja käydä tarkistamassa lemmikkien tilanteen esimerkiksi säteilylaskeuman aikana, ei kuitenkaan aseellisen hyökkäyksen aikana. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei Suomeen tällä hetkellä kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa.

Näkövammaisten liiton tiedusteluihin vastasi SPEK:in puolesta viestinnän asiantuntija Rauna Nerelli ja sisäministeriön puolesta erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen pelastusosastolta.

Lähde: Näkövammaisten liitto


Lue myös:

    Uusimmat