Elä täysillä! Näin voitat pelkosi

On normaalia pelätä sellaista, jolle ei itse mahda mitään. Pelkoja voi itsekin lievittää erilaisin harjoituksin. 

Myrskyt, ukkonen, vesi, korkea paikka, veri, kuolema. Sosiaaliset tilanteet. Sairaus. Koirat, kissat, pulut. Autolla ajaminen, kaljuuntuminen. Rahattomuus.

Pelkoja on monenlaisia. MTV Lifestylen toimitus yritti voittaa pelkonsa – ja samaa voit kokeilla myös sinä!

Pelkoja voi itsekin lievittää erilaisin harjoituksin. Peloista kärsivän tulisi asteittain opetella kohtaamaan pelkoa aiheuttava asia tai tilanne. Usein kannattaa ensin opetella rentoutumaan – jos et osaa rauhoittaa itseäsi tavallisena arki-iltana, et todennäköisesti onnistu kohdatessasi kamalan hämähäkin tai syvän veden.

Rauhoita itsesi, poimi vinkit!

Pelkoa pitää usein yllä kielteinen uskomus siitä, mitä tapahtuu, jos pelottavan asian tai tilanteen joutuu kohtaamaan. Ihminen voi pelätä, että kaikki nauravat, tai että hän epäonnistuu kuitenkin. Omat uskomukset kannattaa kyseenalaistaa kysymällä "olenko varma, että tämä on totta" tai "entä sitten, jos epäonnistun?"

Fyysinen kunto ja liikunta lievittävät myös pelkoja. Säännöllinen liikunta katkaisee kehää kiertävän ajatuskulun. Pelkääjän on hyvä hankkia tukihenkilö, kuten ystävä tai kumppani, joka auttaa kohtaamaan pelkoja.

Pelon kohtaaminen

Jos kyseessä on tavallisen ja usein kohdattavan asian, kuten vaikkapa linnun pelko, itseään voi pyrkiä karaisemaan asteittain. Mene tietoisesti lähemmäksi tilanteita, joissa lintu on tai liikkuu.

Jos pelkäät suljettua tilaa, mene esimerkiksi paikoillaan seisovaan hissiin hetkeksi. Ota ystävä mukaan. Matkustakaa seuraavalla kerralla yksi kerrosväli. Tee lopuksi sama matka yksin.

Fobia

  • Fobian toinen nimi on määräkohteinen pelko
  • Fobia on huomattavaa ja itsepintaista pelkoa
  • Se kohdistuu tiettyyn kohteeseen tai tilanteeseen
  • Fobia on kohteeseen tai tilanteeseen nähden liiallista tai epärealistista.
  • Pelkääjä itse ymmärtää pelkonsa aiheettomaksi, muttei silti kykene hallitsemaan sitä.

Jos pelko liittyy tiettyyn tilanteeseen, kuten hammaslääkäriin, kerro avoimesti pelostasi lääkärille. Pyydä häntä tai hoitajaa koko ajan selittämään, mitä tapahtuu.

Moni pelkää mahdollisia, mutta kaukaisia asioita, kuten kuolemaa tai läheisen kuolemaa. On normaalia pelätä sellaista, jolle ei itse mahda mitään. Jokainen pohtii joskus kuolemaan liittyviä asioita. Puhu aiheesta vanhempien tai ystävien kanssa. Kerro, mikä sinua pelottaa.

Koska apua?

Pelko on liian suurta silloin, kun se haittaa normaalia toimintaa. Korkeanpaikan kammo voi esimerkiksi estää toteuttamasta unelmaa kalliokiipeilystä. Myös ohjattua ja ammattimaista apua on saatavilla. Esimerkiksi Helsingissä järjestetään pelon itsehoitoryhmiä.

Pelokkaan lähipiirin tulisi muistaa, etteivät painostaminen ja pelkojen mitätöinti auta hallitsemaan niitä. Kannattaa yrittää asettua pelkääjän asemaan: entä, jos sinua pakotettaisiin tekemään jotakin, koska tekemättä jättäminen on ”nössöä” ja ”typerää”?

Miten sujuu pelon voittaminen? Katso video!


Lue myös:

    Uusimmat