Tietoisuus-guru Deepak Chopra neuvoo: Meditoi näin

Lasta pommitetaan syntymästä saakka tiedoilla siitä, kuka hän on, millainen hän on, mihin kansaan hän kuuluu, millainen kulttuuriperintö hänellä on vaalittavanaan ja ovatko hänen vanhempansa rikkaita vai köyhiä. Siten ihmisestä tulee ehdollistettu mieli.

Deepak Chopra on vaihtoehtolääketieteen ja tietoisuuden edelläkävijä. Eräässä haastattelussa hän on sanonut, ettei se identiteetti, jonka itseesi yhdistät, oikeasti ole identiteettisi.

– Identiteettimme on ehdollistettu identiteetti. Se perustuu sosiaaliseen ohjelmointiin, eräänlaiseen sosiaaliseen hypnotisointiin. Kun lapsi syntyy, tämä prosessi alkaa. Hänelle kerrotaan, mikä hänen nimensä on, onko hän suomalainen vai intialainen, mikä hänen uskontonsa ja rotunsa on, Chopra kuvaa.

Lasta pommitetaan tiedoilla siitä, mihin kansaan hän kuuluu, millainen kulttuuriperintö hänellä on vaalittavanaan ja ovatko hänen vanhempansa kenties rikkaita vai köyhiä. Kaikenlaisen tiedon ja käskytyksen muovaamana ihmisestä tulee ehdollistettu mieli.

– Ehdollistettu mieli on sirpaloitunut. Ennen ehdollistamista lapsi on täynnä ihmettä, uteliaisuutta, rakkautta, iloa ja energiaa. Ehdollistaminen luo ihmiselle oletetun identiteetin ja vie synnynnäisen luovuuden mennessään, Chopra kuvaa.

Jokainen ehdollistaminen luo rajoituksia. Jos ihminen elää kokonaisessa, puhtaassa mielessä, joka ei ole sirpaloitunut, hän on luovuuden ja ilmaisun lähde.

– Luovuus yhdistetään usein viattomuuteen, joka merkitsee sitä, ettet ole vielä määritellyt itseäsi. Heti, kun määrittelet itsesi, rajoitat itseäsi.

Näkymätön vankila

Jos ohjelmointi alkaa ennen kuin sitä itse ymmärtää, miten ohjelmoinnista voisi vapautua? Chopran mukaan ensimmäinen askel on ymmärtää, että minutkin on ohjelmoitu.

– Useimmat eivät tunnista tätä itsessään. Se on kuin näkymätön vankila, jossa et näe kaltereita, vaikka ne ovat osittain itsesi pystyttämät. Aluksi täytyy ymmärtää, että aina, kun koet stressiä, koet pelkoa tai henkistä ahdinkoa, kyseessä on ehdollistettu mielesi, joka reagoi, Chopra kuvaa.

– Sanoisin, että 99,9999 prosenttia maailmasta on ehdollistettu. Siksi meillä on sotia, rasismia, lajien sukupuuttoa. Myrkytämme ruokamme. Meillä on sosiaalista ja taloudellista epäoikeudenmukaisuutta. Kaikki nämä ovat kollektiivisen ehdollistetun mielen tekemisiä.

Chopran mukaan sivilisaatioksi kutsumamme asia ei suinkaan ole sivistynyt – sivilisaatio on järjetön, ehdollistettu mieli.

– Kutsumme sivilisaatioksi sellaista, mikä on järjetöntä. Katsot uutisia etkä hätäänny järkyttävistä uutisista, koska ne ovat sinulle aivan normaali asia. Se on psykoosin määritelmä: neurootikot sentään tietävät olevansa neuroottisia, mutta psykoosissa olevat eivät tiedä olevansa psykoosissa. Elämme psykoottisessa maailmassa.

Tarvitset meditointia kahdesti päivässä

Jos sinulla ei ole aikaa meditoida kertaa päivässä, tarvitset meditointia kahdesti päivässä. Näin Chopra on todennut eräässä haastattelussa. Kroonisesti "liian kiireisten" ihmisten biologinen kello käy kovaa tahtia.

– Heidän sykkeensä on nopeampi ja korkeampi verenpaine. Heidän kehossaan on tulehduksia ja kun he yhtäkkiä kuolla kupsahtavat sydänkohtauksen vuoksi, heiltä luonnollisesti loppuu aika. Mitä enemmän väität, ettei aikaa ole, sitä todennäköisemmin aikasi kirjaimellisesti loppuu, Chopra kuvaa.

– Jos sanot, ettei sinulla ole aikaa, kyseessä on oire siitä, että aikasi tulee kirjaimellisesti loppumaan. Siksi tarvitset meditointia kahdesti päivässä.

Viimeinen kysymys on luonnollisesti kysymys meditoinnista – miten se tehdään? Jos Chopra voisi antaa vain yhden neuvon, mikä se olisi?

– Istu alas, hiljenny ja tarkkaile hengitystäsi. Kysy kahden, kolmen minuutin ajan itseltäsi: "kuka olen". Älä yritä löytää vastausta, elä kysymys, Chopra neuvoo.

– Alat ymmärtää, ettet ensinnäkään tiedä, kuka olet. Jos jatkat harjoitusta, elämä kuljettaa sinut vastausten äärelle.


Deepak Chopran yleisöluento 11.6.2015 Helsingissä. Lisätietoa: uskallainnostua.fi

Lue myös:

    Uusimmat