EKP nostaa ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa 11 vuoteen ja uudestaan syyskuussa – hurja ennuste inflaatiosta

Euroopan keskuspankin rooli on muuttunut rajusti:"Negatiivisten korkojen piti olla jotain voodoo-tiedettä" 1:34
Euroopan keskuspankin rooli on muuttunut rajusti: "Negatiivisten korkojen piti olla jotain voodoo-tiedettä" – vielä tammikuussa korkojen noston ei Euroopassa pitänyt olla mahdollista.

Euroopan keskuspankki kertoo lopettavansa arvopapereiden osto-ohjelmansa 1. heinäkuuta. Pankki ennakoi myös nostavansa ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksiköllä heinäkuun kokouksessaan. Seuraava koronnosto on luvassa syyskuussa. Korko nousee ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Ohjauskoroista perusrahoitusoperaatioiden korko on ollut nollassa syyskuusta 2019 lähtien. Talletuskorko pudotettiin –0,5 prosenttiin ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttiin.

Korkojen nosto ja arvopapereiden osto-ohjelman lopettaminen merkitsee sitä, että EKP kiristää rahapolitiikkaansa vaiheittain.

Arvopapereiden osto-ohjelma on kestänyt kymmenen vuotta. Osto-ohjelma käynnistyi EKP:n silloisen pääjohtajan Mario Draghin ilmoitettua kuuluisassa lausunnossaan, että pankki puolustaa euroa mitä tahansa se vaatiikin.

Jo sitä ennen EKP osti vaikeuksiin joutuneiden euromaiden joukkovelkakirjoja.EKP kertoo tiedotteessa odottavansa, että korkojen nostot jatkuvat syyskuun jälkeenkin. Pankki kertoo käyttävänsä kaikkia mahdollisia keinoja inflaation taltuttamiseksi noin kahteen prosenttiin keskipitkällä aikavälillä.

Tämän vuoden inflaatioennusteensa EKP nostaa 6,8 prosenttiin, kunnes inflaatio hidastuu 3,5 prosenttiin ensi vuonna. Voimakkaasti vaihtelevista energian ja elintarvikkeiden hinnoista puhdistettu pohjainflaatio juoksee uuden arvion mukaan tänä vuonna 3,3 prosentin tahtia. 

EKP leikkaa tuntuvasti kasvuennustettaan

EKP leikkaa tuntuvasti euroalueen kasvuennustettaan. Uusi tämän vuoden ennuste on 2,8 prosenttia, kun vielä maaliskuussa ennuste oli 3,7 prosenttia.

Ensi vuoden kasvun EKP arvioi jäävän 2,1 prosenttiin. Maaliskuun arvio oli 2,8 prosenttia.

Pankin mukaan euroalueen taloutta rasittaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka hidastaa kauppaa, aiheuttaa raaka-ainepulaa sekä nostaa energian ja elintarvikkeiden hintoja.

Lue myös:

    Uusimmat