EKP nosti ohjauskorkoja 0,5 prosenttiyksiköllä ja aikoo tehdä niin myös maaliskuussa

EKP nosti ohjauskorkoaan historiallisen paljon –  tätä se tarkoittaa asuntolainoille 8:01
Katso myös juttu syyskuulta: EKP nosti ohjauskorkoaan historiallisen paljon – tätä se tarkoittaa asuntolainoille

Euroopan keskuspankki (EKP) kertoi torstaina nostavansa ohjauskorkojaan odotetusti 0,5 prosenttiyksiköllä.

EKP:n hallintoneuvosto kertoi samalla aikovansa nostaa korkoja myös maaliskuun kokouksessaan 0,5 prosenttiyksiköllä inflaatiopaineiden helpottamiseksi.

Keskuspankki kertoo, että maaliskuun jälkeen se aikoo arvioida rahapolitiikan jatkoaskelia talouskehityksen perusteella.

Tuoreiden päätösten myötä EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko nousee 3,50 prosenttiin, talletuskorko 2,50 prosenttiin ja maksuvalmiusluoton korko 3,25 prosenttiin.

EKP teki syksyllä kaksi 0,75 prosenttiyksikön koronnostoa ja hidasti joulukuun kokouksessaan nostotahdin 0,5 prosenttiyksikköön.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde viestitti jo tuolloin, että korkotason täytyy nousta vielä selvästi korkeammalle.

EKP painottaa nyt tiedotteessaan aikovansa pitää kireän rahapoliittisen linjansa ja säilyttää korkotason riittävän korkealla, jotta inflaatio saadaan palaamaan keskipitkällä aikavälillä 2 prosentin tavoitteeseen.

Euroalueen inflaatio oli tammikuussa 8,5 prosenttia ja hidastui näin kolmatta kuukautta perättäin, mutta EKP:n tarkkaan seuraama pohjainflaatio pysyi ennallaan 5,2 prosentin ennätyslukemissa.

Pohjainflaatiosta on poistettu heilahteluille alttiiden energian ja ruoan hintojen vaikutus. Keskuspankin näkökulmasta hintojen nousu on yhä aivan liian nopeaa.

Aggressiiviselle koronnostolle oli perusteita

Markkinoilla on ollut huolta siitä, että aggressiivinen rahapolitiikka syventää talouden taantumaa, kun korkeat korot alkavat kunnolla iskeä talouteen.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi euroalueen talouskuvan kehittyneen viime aikoina niin, että aggressiiviselle koronnostolle oli perusteita.

Pahimmat talouspelot eivät ole toteutumassa muun muassa energiakriisin helpottamisen ansiosta, joten kiristävää rahapolitiikkaa on varaa jatkaa.

–  Rahapolitiikkalausunnon kiinnostavinta antia oli keskuspankin ohjeistus tulevista toimista. EKP viitoittaa edelleen merkittävien ja tasaisten koronnostojen jatkumiseen, Hännikäinen sanoo tiedotteessa.

Hännikäinen tulkitsee EKP:n pyrkivän lausunnoillaan ohjaamaan markkinoiden odotuksia siihen, että korot jäävät pidemmäksi aikaa korkeammalle tasolle kuin mihin viime vuosina ehdittiin tottua.

OP päivitti korkoennustettaan ylöspäin EKP:n lausunnon myötä. OP odottaa nyt 0,5 prosenttiyksikön nostoa maaliskuussa ja 0,25 prosenttiyksikön nostoa toukokuussa.

Torstaina myös Englannin keskuspankki nosti omaa ohjauskorkoaan 0,5 prosenttiyksiköllä. Kyseessä oli keskuspankin kymmenes perättäinen koronnosto.

Ohjauskorko on nyt 4,0 prosentissa, korkeimmalla tasollaan sitten vuoden 2008.

Uutista täydennetty 2.2. kello 19.27.

Lue myös:

    Uusimmat