Euroopan keskuspankilta historian korkein korotus – ohjauskorko nousee 1,25 prosenttiin

EKP nosti ohjauskorkoaan historiallisen paljon –  tätä se tarkoittaa asuntolainoille 8:01
EKP nosti ohjauskorkoaan historiallisen paljon – tätä se tarkoittaa asuntolainoille

Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkojaan odotetusti 0,75 prosenttiyksikköä. Korotus on suurin EKP:n historiassa. Perusrahoitusoperaatioiden korko nousee 1,25 prosenttiin ja talletuskorko 0,75 prosenttiin.

EKP:n neuvosto arvioi tiedotteessaan nostavansa korkoa myös tulevissa kokouksissaan. Yleinen odotus on, että tämän päivän korotusta seuraa kaksi puolen prosenttiyksikön korotusta loka- ja joulukuussa. EKP hilasi heinäkuussa korkoja ylöspäin ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011 ja korotti niitä tuolloin kertaheitolla 0,5 prosenttiyksiköllä.

Taustalla on sitkeästi korkealla pysynyt inflaatio, joka elokuussa kiihtyi euroalueella 9,1 prosenttiin. Korkojen nostolla pyritään hillitsemään inflaatiota kohti kahden prosentin tavoitetasoa.

Samalla keskuspankki nosti vuoden 2022 kasvuennusteen 3,1 prosenttiin ja pudotti vuoden 2023 ennusteen 0,9 prosenttiin. Myös inflaatioennustetta päivitettiin. Uusimman näkymän mukaan inflaatio nousisi 8,1 prosenttiin kuluvana vuonna ja 5,5 prosenttiin vuonna 2023.

Lue myös:

    Uusimmat