Ekopaasto tuo paastoperinteen nykypäivään - jo tuhansia osallistujia

Ekopaasto säästää ympäristöä 2:09

Pääsiäiseen jatkuva paastonaika alkoi tänään. Perinteisen paaston sijaan voi valita ekopaaston, jonka tavoitteena on muuttaa omaa elämää vähemmän ympäristöä kuormittavaan suuntaan. Viime vuonna noin 8 000 suomalaista osallistui ekopaastoon ja tänä vuonna osallistujamäärän odotetaan kasvavan.

Helsinkiläinen Suvisirkku Niskanen aloitti tänään seitsemän viikkoa kestävän ekopaaston. Hän paastoaa kahdella eri tavalla.

- Ajatushan on, että paaston pitäisi tuntua jossain ja siksi yritän lyhentää suihkussa kuluvaa aikaa. Olen myös huomannut, että töissä tulee kyllä otettua ihan liian paljon kopioita. Siihen aion kiinnittää huomiota, lupaa Niskanen.

Niskanen innostui ekopaastosta täytettyään kampanjan facebook-sivulla olevan testin.

- Sain testissä vain puolet maksimista, vaikka pidän itseäni tarkkana kierrättäjänä ja harkitsevana kuluttajana. Testi osoitti, etten kuitenkaan tee ihan kaikkea, mitä voisin tehdä. Lisäksi uusperheessämme on kuusi teiniä. Haluan herättää heidän kanssaan keskustelua siitä, kannattaako suihkussa olla 20 minuuttia.

Asuminen, liikkuminen ja ruoka vaikuttavat

Asiantuntija muistuttaa, että ekopaastoon voi osallistua monella eri tavalla. Eniten ilmastovaikutuksia aiheuttavat asuminen, liikkuminen ja ruoka.

- Asumisessa erityisesti energiankäyttö ja lämmitys. Esimerkiksi lämmin vesi, paljonko sitä käyttää. Arkinen ekoteko on suihkuajan lyhentäminen. Jos ajatellaan liikkumista, niin omat työmatkat, koulumatkat, asiointimatkat lähikauppaan voisi tehdä lihasvoimin. Ruuassa on hyvä paastota vähentämällä erityisesti eläinperäisiä elintarvikkeita, luettelee Suomen ympäristökeskuksen tutkija Marja Salo.

Viime vuonna ekopaastoon ilmoittautui 8 000 suomalaista ja tänä vuonna osallistujamäärän uskotaan kasvavan. Ekopaastokampanjan järjestävät Suomen ympäristökeskus, kirkko ja Martat.


Kirkko haluaa uudistaa paastoperinnettä

Kirkko on mukana, koska se haluaa tuoda vanhan paastoperinteen nykypäivään.

- Yritämme etsiä toimia, joilla me voimme osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Samalla etsimme ja luomme perinteiselle vanhalle kristilliselle paastolle myös tähän aikaan liittyviä sisältöjä, huomauttaa Kirkkohallituksen ympäristöasiantuntija, rovasti Ilkka Sipiläinen.

Omaa ympäristökuormaansa pystyy vähentämään jo pienilläkin teoilla.

- Jos keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin yhdeksän tonnia vuodessa, niin siitä semmoisen pari tonnia pystyy helposti säästämään pienillä teoilla kuten energiansäästöllä merkittävästi omaa elämäänsä muuttamatta, arvioi Marja Salo.

Liha, juusto ja alkoholi pois

Kampanjan järjestäjät osallistuvat itsekin ekopaastoon.

- Tykkään juustoista ja ajattelin, että jätän ne nyt väliin pääsiäiseen asti, kertoo Marja Salo.

- Minä aion olla syömättä lihaa. Lihan kulutushan on yksi ilmastonmuutokseen eniten vaikuttavista asioista. Alkoholin käytön jätän ihan muutamaan erityisjuhlatilanteeseen, kertoo Ilkka Sipiläinen.

Suvisirkku Niskanen toivoo, että ekopaasto jatkuu jossain muodossa vielä pääsiäisen jälkeenkin.

- Tämä voi antaa hyvän sysäyksen tarkentaa muitakin asioita, koska jos se hyöty on vain suihku ja monistuspaperi, niin olen ehkä vähän pettynyt itseeni. Toivon, että tämä herättää miettimään asiaa vielä monitahoisemmin ja sen kannalta, mitä se voisi merkitä omalla kohdalla ja perheen kanssa.

Täältä saat lisätietoa ekopaastosta.

 

Lue myös:

    Uusimmat