Mainos

Ekonomistit uskovat talouden nousuun

Usko maailmantalouden elpymiseen alkaa levitä. Nyt ei Yhdysvalloissa enää puhuta siitä, kääntyykö talous nousuun, vaan siitä, kuinka nopea käänteestä tulee.

-Nyt kysytään myös, kuinka paljon velkaantumistrendit, joita päättymässä oleva taantuma ei juuri korjannut, syövät talouden lähivuosien kasvumahdollisuuksia, muistuttaa Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen.

Myös Pankkiiriliike FIMin pääekonomisti Vesa Makkonen korostaa amerikkalaisyritysten painivan yhä kannattavuusongelmien kanssa, vaikka taantuman pahin vaihe on jo nähty. Tyrväisen mukaan euroalueella alkaa nyt spekulaatio siitä, heijastuuko USA:n nousukäänne euroalueen kasvuun reaaliajassa samaan tapaan kuin laskukäänne vuosi sitten.

-Euroalueen talouskasvu hidastui vähemmän kuin Yhdysvaltain, ja toipumista Euroopassa odotetaan tämän vuoden jälkipuoliskolla. Näin Euroopan kasvun notkahdus jää verrattain loivaksi, Makkonen ennustaa.

Tyrväisen mukaan Suomen taantumahuolia on helpottanut se, että viime kevään kasvukuoppa on vahvistunut Nokia-vetoiseksi. Vaikka kokonaistuotanto Suomessa alkaa Tyrväisen mukaan vahvistua, työttömyys maassa nousee. Hän ennustaa työttömyyden lisääntyvän kymmeneen prosenttiin vuoden lopulla.

-Pysyvä massatyöttömyys on kansakunnan ykkösongelma. Työn tekemiseen ja työn teettämiseen kohdistuvan verokiilan kaventaminen on parasta työttömyyteen liittyvää rakennepolitiikkaa, hän sanoo.

Pankkiiriliikkeen edustaja arvioi pörssikurssien kääntyvän takaisin nousuun. Hänen mukaansa viime kuukausien kurssilasku on osaltaan korjausliikettä syksyn nousun jälkeen. Tosin myös Enron-skandaalin aiheuttama epävarmuus vaikutti alkuvuoden kurssilaskuun.

-Epävarmuutta kasvatti myös se, että Enron-skandaalin jälkeinen lähempi tutkinta paljasti lisää kirjanpitosääntöjen löysää tulkintaa harjoittaneita yrityksiä, Makkonen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.