Ekaluokkalainen saa lyödä ja riehua koulussa – laki ei estä

OAJ:n mukaan tulevasta koulurauhaa koskevasta lakiluonnoksesta puuttuu useita keskeisiä asioita, kuten mahdollisuus erottaa väkivaltainen oppilas koulusta.

OAJ:n mukaan lakiin pitäisi kirjata myös rangaistusten suorittaminen osaksi oppivelvollisuutta. Koulutuspäällikkö Heljä Misukan mukaan oppilas saisi lukuvuositodistuksen vasta jälki-istunnot suoritettuaan.

– Muita oppilaita koko ajan häiriköivä oppilas saattaa sanoa opettajalleen, että "senkun määräät jälki-istuntoa et sinä mulle mitään voi "Tämä syö opettajan arvovaltaa kasvattajana, huokailee Misukka.

OAJ:n mukaan kaikenlainen häirintä ja epäasiallinen käytös tulisi kieltää, ettei muiden oppilaiden turvallisuus ja terveys vaarannu. Vastaava säännös aikuisille on olemassa työturvallisuuslaissa.

Terrorisointia aamusta toiseen

Misukka pitää erittäin valitettavana, että lakiluonnoksesta puuttuu myös rehtorin oikeus evätä opetus enintään kolmeksi päiväksi. Tällä tavoin turvattaisiin turvallinen oppimisympäristö ja työrauha. Tämä on jo käytössä ammatillisessa koulutuksessa.

– Nyt muita pahoinpitelevä oppilas voidaan poistaa vain loppupäiväksi, mutta aamulla terrorisointi saa jatkua. Me toivoisimme, että tällaisessa tilanteessa tehtäisiin lastensuojeluilmoitus. Koska lapsi oireilee jostain syytä, tällä tavoin voitaisiin selvittää perheen tilanne ja auttaa lasta. Nyt muita pelon vallassa pitävä oppilas on aamulla taas koulussa ja voi jatkaa muiden terrorisointia, paljastaa Misukka.

OAJ:n mukaan koulumatkan valvonta kuuluu edelleen kodeille, mutta opettajalle tulisi olla velvollisuus ilmoittaa huoltajalle tietoonsa tulleet tapaukset kuten häirintä, koulukiusaaminen tai väkivalta. Näin huoltajat saisivat tiedon.

Jälki-istuntoon askareita

OAJ on ehdottanut, että jälki-istunnossa olevat oppilaat voisivat tehdä yleishyödyllisiä pieniä askareita ja tehtäviä koulussa. He voisivat esimerkiksi kantaa tuoleja juhlasaliin eri tilaisuuksiin tai järjestellä urheiluvälinekaappia.

OAJ panee toivonsa siihen, että Korhosen tapauksen myötä eduskunnalla on tietoa koulurauhaongelmista ja lakiin kirjattaisiin opettajille riittävät keinot säilyttää turvallinen ja rauhallinen oppimisympäristö.

Lue myös:

    Uusimmat