Uusi laki puuttuu oppilaiden asearsenaaliin: Stiletti, nyrkkirauta, taisteluveitsi...

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukan mukaan 70 prosenttia opettajista kokee, että työrauhaongelmat ovat lisääntyneet. Misukan mukaan opettajalla ovat keinot vähissä puuttua häiriköihin. Tällä hetkellä opettaja ei saa ottaa pois edes erilaisia teräaseita, jos oppilas laittaa ne reppuunsa.

" Entisessä työssäni peruskoulun ala-asteen rehtorina opettajat toimittivat minulla kansliaan säilytettäväksi monia erilaisia lyömä- ja teräaseita, joita he olivat takavarikoineet oppilailta. Asearsenaalia riitti nuntsasta ja nyrkkiraudasta taisteluveitseen ja stilettiin. Huoltajan kanssa oli mahdollisuus tulla keskustelemaan takavarikoidun aseen palauttamisesta, mutta kukaan ei tullut."

Misukan mukaan tällä hetkellä opettaja ei saa ottaa oppilaalta pois vaarallisia tai häiritseviä esineitä, jos oppilas laittaa ne esimerkiksi reppuun. Keväällä eduskuntaa on tulossa koulujen työrauhaa koskeva lainsäädäntö, johon on tulossa poisotto-oikeus eli opettaja tai rehtori voi ottaa turvallisuutta vaarantavat tai häiritsevät esineet pois.

" Olen toiminut pääkaupunkiseudulla erityisopettajana lähes 30 vuotta. Sinä aikana olen ottanut talteen useita kymmeniä teräaseita: puukkoja, linkkareita, ruuvimeisseleitä, nyrkkirautoja sekä itse metallista tehtyjä selkeästi vahingoittamiseen tarkoitettuja teriä. Tiedän rikkoneeni tavallaan lakia, mutta takavarikkotilanteessa olen aina esittänyt vaihtoehtona poliisipartion kutsumista paikalle"

Julkisuus nosti koulurauhan eduskunnan puitavaksi

OAJ:ssa on jo pitkään oltu huolissaan koulurauhasta. Misukan mukaan julkisuuteen nousseet tapaukset nostivat koulurauhalakipaketin eduskuntaan. Julkisuudessa käsiteltiin laajasti Sastamalan rehtorin saamaa huomautusta, kun rehtori oli puuttunut oppilaiden tupakointiin koulumatkalla. Oppilaat saivat tästä jälki-istunnossa tehtäväkseen kirjoittaa tupakan vaaroista.

Misukan mukaan hallituksen esitys annetaan eduskunnalle vielä kevätistuntokaudella. Lausuntokierros on jo päättynyt ja sivistyspoliittinen ministeriryhmä on käsitellyt asian. Laki esityksestä puuttuu kuitenkin OAJ:n mukaan olennaisia työrauhaa lisääviä asioita.

Lainaukset ovat OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukan koulutusmateriaalista, joka julkistettiin eduskunnan kansalaisinfossa viime syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat