Mainos

EK vaatii: "Oikeutta poliittisiin lakkoihin tulee rajata" – syyttää ay-liikettä vastuuttomaksi

0:55

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaatii, että poliittiset lakot sallivaa lainsäädäntöä tulisi muuttaa pikaisesti. EK:n ehdotuksessa poliittiset mielenilmaukset olisi rajattava lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä poliittista lakkoa käytetään Suomessa liian kevein perustein ja sen haittavaikutukset kohdistuvat usein kiistan ulkopuolisiin.

– Keskiviikkona oli poliittinen lakko, joka kohdistui maan hallitukseen, mutta maksumiehiksi ja -naisiksi joutuivat suomalaiset yritykset. Lasku nousi 50 miljoonaan euroon, Häkämies sanoi Huomenta Suomen uutisten haastattelussa.

Työnantaja "ostaa" TES-neuvotteluissa työrauhaa

Häkämiehen mukaan työnantaja "ostaa" työehtosopimuksilla työrauhaa, mutta ei nykyisellään saa sitä. Lakko-oikeutta pitäisi siksi rajoittaa. Suomalainen ay-liike on käyttänyt oikeuksiaan viime aikoina vastuuttomasti, EK syyttää.

Häkämiehen mielestä mallia pitäisi hakea muista maista.

– Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa poliittista lakko-oikeutta on rajattu. Lähinnä ajallisesti, eli sen pitää olla lyhytkestoista. Saksassa poliittinen lakko-oikeus on kielletty kokonaan, jos on voimassaoleva työehtosopimus.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja