EK vaatii: "Oikeutta poliittisiin lakkoihin tulee rajata" – syyttää ay-liikettä vastuuttomaksi

EK: Lakkoja koskevaa lainsäädäntöä muutettava 0:55

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaatii, että poliittiset lakot sallivaa lainsäädäntöä tulisi muuttaa pikaisesti. EK:n ehdotuksessa poliittiset mielenilmaukset olisi rajattava lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä poliittista lakkoa käytetään Suomessa liian kevein perustein ja sen haittavaikutukset kohdistuvat usein kiistan ulkopuolisiin.

– Keskiviikkona oli poliittinen lakko, joka kohdistui maan hallitukseen, mutta maksumiehiksi ja -naisiksi joutuivat suomalaiset yritykset. Lasku nousi 50 miljoonaan euroon, Häkämies sanoi Huomenta Suomen uutisten haastattelussa.

Työnantaja "ostaa" TES-neuvotteluissa työrauhaa

Häkämiehen mukaan työnantaja "ostaa" työehtosopimuksilla työrauhaa, mutta ei nykyisellään saa sitä. Lakko-oikeutta pitäisi siksi rajoittaa. Suomalainen ay-liike on käyttänyt oikeuksiaan viime aikoina vastuuttomasti, EK syyttää.

Häkämiehen mielestä mallia pitäisi hakea muista maista.

– Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa poliittista lakko-oikeutta on rajattu. Lähinnä ajallisesti, eli sen pitää olla lyhytkestoista. Saksassa poliittinen lakko-oikeus on kielletty kokonaan, jos on voimassaoleva työehtosopimus.

Lue myös:

    Uusimmat