SAK: Lait rajoittavat myös omiin työehtoihin vaikuttamista

Lakko-oikeuksia rajataan 1:01
Katso: Näin hallitus haluaa rajata poliittisia lakkoja.

Hallituksen aie rajoittaa poliittisia työtaisteluita herättää kritiikkiä työmarkkinakeskusjärjestöissä. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan lainsäädäntö rajoittaa työntekijän vaikuttamista omiin työehtoihinsa.

Työministeri Arto Satonen (kok.) sanoi asiaa koskevassa tiedotustilaisuudessa, että työrauhalainsäädännön uudistus ei rajoita työtaistelutoimia millään tavalla silloin, kun kyse on omiin työehtoihin vaikuttamisesta.

Satonen tarkoitti tällä sitä, että järjestöt voivat olla niin sanotussa tavanomaisessa lakossa, kun voimassa ei ole työehtosopimusta (tes) ja työehdoista neuvotellaan.

Eloranta kritisoi viestipalvelu X:ssä Satosen kommenttia. Hän pitää Satosen sanomaa ristiriitaisena, koska poliittisia lakkoja kuitenkin rajoitetaan ja lainsäädännöllä estetään tesseillä toisin sopiminen.

Eloranta tarkoittaa jälkimmäisellä sitä, että hallitusohjelmassa on työntekijöihin vaikuttavia kirjauksia, joihin on määritelty, että työehtosopimuksilla ei voi sopia niistä toisin. Tällaisia ovat esimerkiksi työntekijän takaisinottovelvollisuuden poistaminen pienemmiltä yrityksiltä ja lomautuksen ilmoitusajan lyhentäminen.

– Et pysty omalla työehtosopimustyötaistelulla saamaan paremmaksi sitä ehtoa, koska hallitus on lainsäädännöllä pannut korkin päälle, kuvailee Eloranta STT:lle.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kirjoittaa X:ssä, että hänen mielestään hallituksen esittämillä työtaisteluoikeuksien rajoittamisilla puututaan työntekijöiden perusoikeuksiin ja rajoitetaan työntekijöiden sanan- ja mielipiteenvapautta.

Lue myös:

    Uusimmat