Työntekijälle sakkoa lakosta? "Kohtuutonta, että ihminen osallistuu työtaisteluun eikä tiedä, onko se laiton" – katso SAK:n ja Yrittäjien yhteenotto

Millaisia uudistuksia palkansaajat kaipaavat työelämään? 9:56
Millaisia uudistuksia palkansaajat kaipaavat työelämään? SAK:n ja Yrittäjien johtajat Huomenta Suomen haastattelussa

Tunnelma työmarkkinoilla on ollut viime aikoina pahasti pakkasen puolella, kun hallitus on lähtenyt viemään eteenpäin useita työntekijöihin vaikuttavia uudistuksiaan. Ammattiyhdistysliike on puolestaan käynnistänyt protestien ja ulosmarssien sarjan eri puolilla maata.

Hallitus haluaa muun muassa puuttua laittomiin lakkoihin entistä tiukemmin. Lakkojen hyvityssakkoja halutaan korottaa selvästi, ja sakot voisivat olla korkeimmillaan 150 000 euroa. 

Myös yksittäiselle työntekijälle voisi tulla seuraamus osallistumisesta laittomaan lakkoon. 200 euron maksu voisi tulisi maksettavaksi tilanteessa, jossa työntekijä jatkaa työtuomioistuimen laittomaksi toteamaa työtaistelua.

MTV:n Huomenta Suomessa aiheesta olivat vääntämässä Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sekä SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, joka pitää henkilökohtaisten sakkojen langettamista poikkeuksellisena toimena. 

– Työtaistelu on kollektiivinen toimenpide, josta päättää ammattiliitto tai sen paikallinen osasto. Voi olla niin, että päätös lakon laittomuudesta tulee vasta puolen vuoden kuluttua. On kohtuutonta, että ihminen osallistuu työtaisteluun eikä tiedä, onko se laiton vai ei. Hän voi joutua epävarmaan tilanteeseen oikeuskäytännön mukaisesti, Eloranta toteaa.

Mikael Pentikäinen kuvailee nykyisiä laittomista lakoista tuomittavia sakkoja lähinnä naurettaviksi.

– Ottaen huomioon, miten suurta vahinkoa ne voivat työnantajalle aiheuttaa, niin liitoille tuleva lasku on kovin vähäinen, Pentikäinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat