Mainos

Eva: Laittomien lakkojen suuri määrä johtuu keskitetystä palkkamallista – Ruotsissa ongelma kitkettiin teollisuussopimuksella

2:13

Suomen laittomien lakkojen suuri määrä johtuu keskitetystä palkkamallista, työnantajien ja työntekijöiden vastakkainasettelusta sekä heikosta lainkuuliaisuudesta, väittää Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan tuore raportti.

Keskiviikkona julkaistun Evan Suomen tauti –raportin mukaan vuosina 2000-2015 Suomessa oli yli 1600 laitonta lakkoa, kun Ruotsissa niitä oli vain 31.

Tutkimuksen Evalle teki Ruotsin elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Ration työmarkkinatutkija Henrik Malm Lindberg.

Hänen mukaansa Ruotsissa laittomat lakot onnistuttiin kitkemään 1990-luvulla miltei kokonaan, kun palkankorotuksissa siirryttiin teollisuussopimukseen, jossa vientialojen tuottavuus määrittää palkankorotusten katon.

– Neuvottelujärjestelmää muokattiin merkittävästi tuona aikana. Saimme teollisuussopimuksen, joka asettaa palkkanormin, jota ammattiliitot eivät voi ohittaa lakoilla tai muilla keinoin.

SAK: Työtaistelut eivät ole yleensä liittyneet palkkoihin

Suomen sopimusjärjestelmää ollaan parhaillaan uudistamassa. Uudistusten malliksi on ehdotettu myös Ruotsin teollisuussopimusta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kokee, että niin sanottu Ruotsin malli on tuonut hyviä tuloksia.

– Ehkä kaikkein tärkeintä tässä tulevassa Suomen mallissa sekä Ruotsin mallissa on se, että ymmärretään, kuinka tärkeää työrauha on osana kilpailukykyä. Pitkäjänteinen palkkamalli on toiminut Ruotsissa kuitenkin suhteessa Suomea paremmin.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolestaan toteaa, että työtaistelut eivät ole Suomessa yleensä liittyneet palkankorotuksiin, vaan esimerkiksi irtisanomisiin tai työvoiman kohteluun.

– Ne ovat tämän tyyppisiä, eivätkä niinkään palkankorotuksiin liittyviä kysymyksiä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.