EK:n Häkämieheltä kova hintalappu rajuille lakoille: "BKT:n menetys nousee kokonaisuudessaan reilusti yli miljardiin euroon"

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan SAK:n ilmoittamien lakkojen laajuus on odotettua isompi.

– Lakot ovat todella rajuja tässä taloudellisessa tilanteessa. Ne kohdistuvat maan hallitukseen, mutta oikeasti lakot maksaa yritykset ja ne kohdistuvat myös työpaikkoihin. 

EK:n mukaan lakoista tulee Suomelle mittavat taloudelliset menetykset sekä mainehaittaa. 

Uudet maaliskuussa pidettävät kahden viikon poliittiset lakot ovat aiheuttamassa EK:n alustavan arvion mukaan 320 miljoonan euron vahingot bruttokansantuotteeseen. 

– Kaikkiaan eri kuukausien lakot hallitusta vastaan ovat aiheuttaneet Suomen taloudelle, yrityksille ja työpaikoille reilusti yli miljardin euron menetykset. Se on erittäin raju isku talouteen. 

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ja osa sen merkittävimmistä jäsenliitoista aloittavat ensi maanantaina uudet poliittiset työtaistelutoimet. 

Ne tulevat muun muassa sulkemaan satamien tavaraliikenteen ja Suomen viennnin kahdeksi viikoksi.

Hallituksen välttämätön edetä uudistuksissa

EK:n Häkämies sanoo, ettei hallituksen tule antaa periksi ay-liikkeen massiivisen lakonuhan edessä. 

 – Pitää muistaa, että Suomessa oli vuosi sitten kahden viikon satamalakko ja siitäkin mentiin yli. 

Häkämiehen mukaan uudistukset ovat välttämättämiä ja todistavat sen, että esimerkiksi työrauhaa pitää uudistaa, koska muissa maissa tällaiset useita päiviä kestävät lakot eivät ole mahdollisia. 

– Uudistukset on jätetty tekemättä ja taloudellinen tilanne edellyttää sitä, että maan hallitus etenee näissä uudistuksissa, tekemättä ei voi jättää, hän painottaa. 

 

Lue myös:

    Uusimmat