Mainos

EK: Taantuman pohja vasta edessä

Suomalaisyritysten tämänhetkinen suhdannetilanne on ennätyksellisen synkkä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n huhtikuussa tekemän tiedustelun mukaan alkuvuoden syöksy on yrityksillä ollut vieläkin rajumpaa kuin kolme kuukautta sitten odotettiin, eikä merkkejä tilanteen pikaisesta kohentumisesta ei juuri ole.

Yritykset ennustavat tuotannon ja myynnin jatkavan laskua, tosin teollisuudessa vähennyksen odotetaan jäävän jonkin verran alkuvuotta loivemmaksi.

Myös työllisyyden arvioidaan heikkenevän edelleen voimakkaasti kaikilla aloilla. Erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa vähennykset ovat merkittäviä.

Ammattityövoimapula on barometrin mukaan käytännössä täysin väistynyt eräitä palvelualoja lukuun ottamatta.

Fagernäs: Positiiviset pörssikurssit harhaanjohtavia

EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs arvioi, että suhdanteen pohjakosketus on vasta edessä.

Fagernäs muistuttaa, että positiivisista pörssiuutisista huolimatta yritysten tilanne vaikeutuu edelleen kaikilla toimialoilla ja taantuman pohja on vasta edessä.

- Nyt tarvitaan nopeasti toimia, joilla pelastetaan terveet yritykset ja kannatellaan ne pahimman ajan yli, Fagernäs painotti EK:n Suhdannebarometrin julkistamistilaisuudessa.

- Suomessa ei ole ehkä vieläkään tiedostettu, kuinka dramaattisesti kilpailukykymme on viime aikoina heikentynyt. Suomi menettää hintakilpailukykyään enemmän kuin mikään muu euromaa. Työvoimakustannukset kohoavat lähes kaksi kertaa nopeammin, tuottavuuden kasvu on pysähtynyt ja myös valuuttakurssikehitys on vientiriippuvaiselle Suomelle epäedullinen. Vientiteollisuuden pudotus on rajumpi kuin 1990-luvun alussa.

Fagernäsin mukaan kilpailukyvyn palauttaminen edellyttää työvoimakustannusten alentamista. Yksikkötyökustannuksia voidaan laskea kahta tietä: alentamalla työn hintaa ja parantamalla tuottavuutta.

(MTV3)

Lue lisää:

Katso Jussi Mustosen studiohaastattelu (Kauppalehden talousuutiset 7.5.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.