SAK pahoittelee lakkohaittoja, mutta uhkailee kovemmilla toimilla: "Oikeutettu suuttumus ei mene pois vaikenemalla"

Jos hallitus ei peräänny, mitä SAK aikoo? 1:37
Jos hallitus ei tule vastaan, mitä lakkoileva SAK aikoo tehdä seuraavaksi?

Vuorokauden lakko voi olla vasta alkua, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta maalailee blogissaan.

– Toimet pysäyttävät muun muassa joukkoliikenteen toiminnan ja ruokapalvelut useissa julkisen sektorin toimipaikoissa, mikä herättää aina oikeutettua harmia. Ovathan kyseessä ihmisten päivittäin tarvitsemat palvelut. Haluan koko liittoperheen puolesta pahoitella tätä haittaa suomalaisille, Eloranta kirjoittaa.

Yhdestä asiasta Eloranta ja hänen vastinparinsa, Elinkeinoelämän keskusliittoa johtava Jyri Häkämies olivat MTV:n Huomenta Suomessa torstaina samaa mieltä. Hallitus noudattaa kirjaimellisesti hallitusohjelmaa.

– Hallitusohjelma on puhtaasti työnantajien kirjasta – siitä ei löydy mitään, mikä olisi palkansaajille saamapuolella, Eloranta kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Häkämies rohkeni muistuttaa, että uusien työpaikkojen luonti voisi olla yksi tällainen asia, mutta Eloranta ei usko, että niitä Petteri Orpon (kok.) hallituksen toimilla syntyy.

Elorannan mukaan jo kansainväliset sopimukset vaativat, että työmarkkinaosapuolet ovat mukana, kun sääntelyä tehdään, eikä hallitus yksipuolisesti vie asioita eteenpäin

– Hallituksen pitää kannustaa osapuolia keskusteluun, mutta ei määritellä lopputulosta.

Kovempia ja pitkäkestoisempia toimia

Elorannan mielestä on selvää, että ammattiyhdistysliikkeen on kiristettävä ruuvia, sillä hallitus ei tule tuumaakaan vastaan.

– Osoitamme hallitukselle, että työntekijöiden oikeutettu suuttumus ei mene pois vaikenemalla ja sivuuttamalla. Seuraavat toimet saattavat olla aiempaa kovempia ja mahdollisesti myös pitkäkestoisempia. Olemme koko ajan toivoneet, että jo lievemmät toimenpiteet olisivat osoittaneet työntekijöiden jaetun näkemyksen ja päättäväisyyden hallitukselle, Eloranta jatkoi blogissaan.

Vielä Huomenta Suomessa Eloranta valitsi sanansa diplomaattisemmin eikä suoraan vihjannut uusista työtaisteluista.

– Meidän keskeinen tavoitteemme on päästä neuvottelemaan, että miten tämä työmarkkinatilanne voitaisiin järkevällä tavalla viedä eteenpäin.

Kasvu ja pienyrittäjien arki huolena

Häkämies kertoi olevansa huolissaan Suomen kasvusta. Jos taloustaantuman jälkeen Suomi pääsisi Ruotsin ja Saksan vauhtiin, olisi esimerkiksi työtaistelujen suhteen toimittava kuten edellä mainituissa maissa. 

Toistuvia vuorokauden mittaisia mielenilmauksia ei Ruotsissa tai Saksassa voi järjestää, korkeintaan parin tunnin mittaisia.

Häkämies ilmaisi myös pelkonsa pienyrittäjien arjesta, sillä tämän "lakkopäivän menetyksiä ei saada tuplana takaisin huomenna". EK:n arvioi, että lakkopäivästä koituu jopa 100 miljoonan euron tappiot. Eloranta pitää lukemaa teoreettisena.

– Tuntuu, ettei tässä puhuta samoista asioista: Työttömyysturvaan tulossa satojen miljoonien leikkaukset, joka käytännössä romuttaa SAK-laisen työntekijän ansiosidonnaisen järjestelmän kahdeksan viikon jälkeen, Eloranta sanoo.

Miksi nämä uudistukset ovat välttämättömiä, Jyri Häkämies? Muun muassa tähän saat vastauksen katsomalla koko haastattelun:

Lakot pysäyttävät Suomea - onko protesteilla oikea osoite? 10:40

Lue myös:

    Uusimmat