EK luopuu keskusjärjestösopimuksista - "Haluaako EK julistaa sodan?"

EK vetäytyy useista keskusjärjestösopimuksista 0:58

Elinkeinoelämän keskusliitto luopuu 22 keskusjärjestösopimuksesta, jotka koskevat muun muassa luottamusmiehiä, irtisanomisia ja lomautuksia. Sopimukset on tehty EK:n tai sen edeltäjien sekä työntekijäkeskusjärjestöjen välillä. 

EK:n mukaan sopimusten irtisanominen johtuu viime vuonna voimaan tulleesta sääntömuutosta. Sen takia EK ei enää tee keskitettyjä tulopoliittisia ratkaisuja eikä voi olla osapuolena keskusjärjestösopimuksissa, jotka liittyvät sääntömuutoksen alaan kuuluviin työmarkkinakysymyksiin. 

EK myös huomauttaa tiedotteessaan, että monilla aloilla keskusjärjestösopimukset on korvattu omilla sopimuksilla, mikä kertoo siitä, että eri toimialojen tarpeiden pitää näkyä työehtosopimuksissa. 

EK:n mukaan jäsenliitot ovat sitoutuneet kunnioittamaan keskusjärjestösopimuksia työehtosopimuskauden loppuun asti. 

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin pitää EK:n päätöstä vastuuttomana. Hänen mukaansa nyt irtisanotut keskusjärjestösopimukset muodostavat keskeisen osan työmarkkinajärjestelmästä. 

– Haluaako EK todellakin julistaa sodan tilanteessa, jossa Suomen taloudessa näkyy vihdoinkin valoa? Selin kysyy järjestön tiedotteessa. 

Hän ennakoi tulevasta liittokohtaisesta neuvottelukierroksesta vaikeaa. 

– EK:n päätös romuttaa nyt viimeisetkin ajatukset siitä, että tuleva liittokohtainen neuvottelukierros olisi sopuisa. Jokainen liitto lähtee nyt neuvotteluihin omilla tavoitteillaan, joissa on mukana kaikki irtisanottujen keskusjärjestösopimusten asiat.  

Lue myös:

    Uusimmat