Mainos

SAK, Akava ja STTK: Neuvottelut keskusjärjestösopimuksista jo keväällä

Palkansaajakeskusjärjestöt esittävät, että EK:n purkamista keskusjärjestösopimuksista käydään sopimusneuvottelut jokaisella toimialalla jo tämän kevään aikana.

SAK, Akava ja STTK kirjoittavat tiedotteessaan, että näin syksyn sopimuskierroksella vältettäisiin lisävaikeudet ja mahdolliset työrauhaa vaarantavat tekijät, 

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti toissapäivänä luopuvansa yli 20 keskusjärjestösopimuksesta, jotka koskevat muun muassa luottamusmiehiä, irtisanomisia ja lomautuksia. EK perusteli sopimusten irtisanomista viime vuonna voimaan tulleella sääntömuutoksella.

Palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä tulevalla sopimuskierroksella ei saisi olla sitä vaarantavia tekijöitä, kun maan taloudessa on tapahtumassa odotettu myönteinen käänne. Järjestöt pelkäävät, että EK:n ilmoitus ei helpota neuvotteluita syksyn sopimuskierroksella.

SAK, Akava ja STTK painottavat, että keskusjärjestösopimuksilla on merkittävä osa useissa työehtosopimuksissa. Monilla sopimusaloilla ei ole työehtosopimuksissa omia määräyksiä tai sopimuksia, jotka liittyvät esimerkiksi koulutukseen tai luottamusmiesten toimintaedellytyksiin.

Työehtosopimusten sijaan näitä asioita on hoidettu osin keskusjärjestösopimuksilla. 

0:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.