EK laajentaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille – STTK:lta kovaa kritiikkiä: "Tässä murentuu kolmikantainen yhteistyö"

EK: Työttömyysturva ei saa olla sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen – politiikan toimittaja kertoo mistä on kyse 7:27
Tästä on kyse: MTV Uutisten politiikan toimittaja kertoo, miksi ansiosidonnainen työttömyysturva jakaa mielipiteitä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK teki täyskäännöksen ja kannattaa nyt ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK ja työntekijäjärjestö SAK antavat linjauksesta kovaa kritiikkiä.

EK kannattaa nyt järjestelmää, jossa ansiosidonnainen työttömyysturva ei olisi enää sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen. Etujärjestön mukaan nykyjärjestelmä, jossa kaikki maksavat, mutta vain kassan jäsenet saavat, on epäoikeudenmukainen.

– Merkittävä osa palkansaajista ja heidän työnantajistaan maksavat työttömyysvakuutusmaksuja ilman, että palkansaajat ovat oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, EK:n johtaja Ilkka Oksala kommentoi MTV Uutisille.

Nykyisessä mallissa työttömyyskassoihin kuulumattomat ovat oikeutettuja vain perusmuotoiseen työttömyysturvaan.

– Pidämme nykyistä työttömyysturvajärjestelmää erittäin epäoikeudenmukaisena, Oksala sanoo.

Kyseessä on täyskäännös EK:lta, sillä tähän mennessä järjestö on vastustanut ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Oksalan mukaan uutta kantaa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on kuitenkin valmisteltu jo viime vuonna.

– Viimeisten viikkojen keskustelu vaikutti kantamme julkistamisajankohtaan, mutta ei sen sisältöön, hän kertoo.

Useampi työttömyysturvan piiriin kasvattamatta kuluja

EK:n mukaan samassa yhteydessä tulisi toteuttaa keskusliiton aiemmin esittämät muutokset työttömyysturvan kannustavuuden parantamiseksi, jotta uudistus ei toisi lisäkustannuksia tai vähentäisi työn kannustavuutta.

Tämä tapahtuisi muun muassa porrastamalla ansioturvan tasoa sekä lyhentämällä sen kestoa.

– Konkreettisesti tämä tarkoittaa tuen tason porrastamista työttömyyden keston mukaan, alkuomavastuun pidennystä ja enimmäiskeston lyhentämistä. Samanaikaisesti tästä säästyvällä rahalla ulotetaan tuki kaikille, jotka tällä hetkellä maksavat, Oksala sanoo.

SAK:lta ja STTK:lta kovaa kritiikkiä

Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK pitää EK:n muuttunutta kantaa yllättävänä takinkääntönä. STTK huomauttaa, että vielä viime viikolla EK kertoi kannattavansa nykyistä järjestelmää.

–  Aika yllätyksenä tämä tuli. Jos katsotaan EK:n aiempia kommentteja, niin ei osattu kyllä odottaa tätä, STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà sanoo.

Lainà korostaa, että jos ansiosidonnaisen turvan laajentaminen rahoitettaisiin ansioturvaa heikentämällä, STTK ei aio sitä hyväksyä.

– Kyllä tässä jossain määrin murentuu kolmikantainen yhteistyö sosiaaliturvajärjestelmän ja ansiosidonnaisen kehittämisessä, hän sanoo.

Myös suurimman työntekijäjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo STT:lle, että EK:n suunnanmuutos tuli yllätyksenä. 

Eloranta painottaa, että EK:n mallin merkittävät leikkaukset työttömyysturvan tasoon eivät ole hyvä asia enemmistön kannalta, ja torjuu jyrkästi EK:n esityksen työttömyysturvan porrastamisesta.

–  Rajut leikkaukset, joita he ovat esittäneet työttömyysturvaan, ovat meille mahdottomia hyväksyä, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat