EK on muuttanut suhtautumistaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan – pandemia alleviivannut tarpeen

Koronan synkät seuraukset: Työttömyysturvahakemukset kolminkertaistuivat maaliskuun jälkeen, kertoo Kelan pääjohtaja Outi Antila Uutisextrassa 9:51
Koronan synkät seuraukset: Työttömyysturvahakemukset kolminkertaistuivat maaliskuun jälkeen, kertoi Kelan pääjohtaja Outi Antila Uutisextrassa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on muuttanut kantaansa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. EK:n mukaan ansiosidonnainen työttömyysturva ei saa olla sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen.

Järjestön mukaan nykyjärjestelmä, jossa kaikki maksavat, mutta vain kassan jäsenet saavat, on epäoikeudenmukainen. EK arvioi, että korona-aika on opettanut kaikkien tarvitsevan ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

– Pandemia on alleviivannut, että ansiosidonnaista turvaa eivät saa usein pienipalkkaiset työntekijät, ja siksi tarvitsemme lakisääteisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan, korostaa EK:n johtaja Ilkka Oksala tiedotteessa.

EK:n mukaan on valmisteltu uutta kantaa vuoden verran ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Yleisen työttömyysturvan luominen lisää järjestön kustannuksia. Sen vuoksi olisi perusteltua, että samassa yhteydessä toteutetaan EK:n jo aiemmin esittämät muutokset työttömyysturvan kannustavuuden parantamiseksi.

Tämä tapahtuisi muun muassa porrastamalla työttömyysturvaa. Tällöin uudistus ei toisi lisäkustannuksia eikä uudistus vähentäisi työn kannustavuutta.

– Uudistukselle on eduskuntapuolueissa suuri yksimielisyys, ja siksi oletamme, että uudistus toteutetaan, Oksala sanoo.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan keskitetty toimeenpano on EK mukaan tarkoituksenmukaisin vaihtoehto siirryttäessä uuteen järjestelmään. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa hallinnoisi esimerkiksi Kela tai joku tätä tarkoitusta varten perustettava rahasto.

Lue myös:

    Uusimmat