STTK:n Palola vaatii aktiivimallin perumista – ehdottaa tilalle porrastusta ansiosidonnaisen työttömyysturvaan

2:03
Aktiivimalli puhutti vuodenvaihteessa.

Järjestön puheenjohtajan mukaan ansiosidonnainen voisi olla alussa nykyistä korkeampi ja laskisi myöhemmin.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vaatii aktiivimallin perumista. Sen tilalle hän esittää työttömyysturvan uudistamista, joka tulisi olla osa sosiaaliturvan laajempaa kokonaisuudistusta.

Uudistuksen myötä ansiosidonnaisen työttömyysturvan taso voisi Palolan mukaan olla alussa korkeampi tietyn määrätyn ajan ja sitten se porrastetusti laskisi.

Turvan kestoa ei pidä hänen mukaansa lyhentää.

Summiin Palola ei ota kantaa, mutta hänen mukaansa malli voidaan toteuttaa kustannusneutraalisti.

– Tarkoitus ei ole, että kokonaispottia lähdettäisiin leikkaamaan, Palola sanoi.

Jos uudistus tehdään, pitää palvelujen Palolan mukaan olla ihan eritasoiset kuin nyt. Hänen mukaansa palveluresurssien pitäisi olla pohjoismaisella tasolla.

– Joka ikinen joka joutuu työttömäksi välittömästi pääsee näiden henkilökohtaisten palvelujen piiriin, joko työttömyyden alkaessa tai jo työttömyyden uhatessa, Palola sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa riittävän pitkä siirtymäaika ja esimerkiksi ikääntyvien tai muutoin työmarkkinoilla erityisasemassa olevien työntekijöiden turva olisi ehdottomasti varmistettava.

"Uudistus voisi edesauttaa työllistymistä"

Palola ei myöskään ota kantaa siihen missä kohtaa ansiosidonnaisen taso pienenisi.

– Tämä on keskustelun avaus, eikä mikään valmis esitys, Palola sanoi.

Hänen mukaansa esitys koskettaa ainoastaan ansiosidonnaista osaa. STTK:lla on toinen esitys perusturvan uudistamisesta.

– Tämä ei ole millään tavalla kokonaisvaltainen uudistusesitys, vaan lähinnä, että meidän pitää jotakin uusia ajatuksia tuoda, jos me yksioikoisesti vaadimme aktiivimallin poistamista, Palola sanoi.

Sosiaaliturvaan odotetaan kokonaisuudistusta. Palolan mielestä nyt tehty ehdotus voisi olla yksi osa sosiaaliturvauudistusta.

– Toivotaan, että se tehtäisiin palasina, jossa työttömyysturva on yhtenä palasena, Palola sanoi.

Työllisyystoimia pohditaan parhaillaan hallitusneuvotteluissa. Palola uskoo, että ehdotettu muutos työttömyysturvaan voisi edesauttaa työllistymistä ja työvoiman liikkuvuutta.

– Ihmiset olisivat ehkäpä rohkeampia vaihtamaan työpaikkaa, Palola sanoi.

Hänen mielestään nykyinen turva on tehty siihen aikaan, kun elettiin työmarkkinoilla, joilla oli pääsääntöisesti vakituisia, toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita.

– Nyt se on muuttunut, työmarkkinat ovat olleet jo kovassa murroksessa. Minä uskon, että erityyppinen silpputyö tulee olemaan entistä isompi osa vakiintunutta, normaalia työelämää, Palola sanoi.

Palola puhui ehdotuksestaan aiemmin tänään STTK:n edustajistossa. Palola totesi muun muassa, että mitä pidemmäksi työttömyysaika venyy, sen vaikeampi työttömän on työllistyä.

Näin on erityisesti ikääntyvillä työntekijöillä ja heillä, joiden ammattitaitovaatimukset eivät riitä uuden työn vastaanottamiseen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja