EK antoi SAK:lle ehdot: Postin tukilakot peruutettava ja kaikki jäsenliitot saatava neuvotteluihin

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan SAK:n on saatava kaikki jäsenliittonsa sitoutuneesti mukaan jo ennen työmarkkinaneuvottelujen jatkamista. EK:n mukaan keskeisen jäsenliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n jättäytymistä neuvotteluiden ulkopuolelle ei voida hyväksyä.

EK:n mukaan myös kaikki Postin työriitaan liittyvät tukilakot on peruttava.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoi STT:lle pitävänsä EK:n mahtikäskyä työmarkkinaneuvottelujen jatkumiselle outona ja että AKT seisoo linjauksensa takana.

Piiraisen mukaan kaikki SAK:n liitot eivät ole mukana nykyisessäkään työllisyys- ja kasvusopimuksessa.

– Sieltä on muun muassa Rakennusliitto ulkopuolella. Kun 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksen ensimmäistä jaksoa neuvoteltiin, niin EK ei edellyttänyt, että Ilmailualan Unioni IAU ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY olisivat mukana. Nehän jäivät ulkopuolelle, Piirainen sanoi.

AKT pysyy linjauksessaan

Piiraisen mukaan AKT pysyy linjauksessaan, jonka mukaan se vetäytyy yhteiskuntasopimuksesta.

– AKT on tehnyt päätöksensä, ja viimeksi eilen se vahvistettiin. Eikä AKT:ltä tule siihen muutoksia. Me emme lähde tällaiseen yhteiskuntasopimukseen mukaan, jossa maksumiehenä on pelkästään palkansaaja, Piirainen sanoi.

Työmarkkinaosapuolet ovat parhaillaan koolla keskustelemassa yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatkosta. Neuvottelujen jatkaminen varmistui eilen, kun SAK:n työvaliokunta päätti jatkaa pyrkimyksiä.

Toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan EK:lla on valmius odottaa, että SAK suostuttelisi AKT:n mukaan rintamaan, että neuvotteluja voitaisiin jatkaa. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ihmettelee EK:n linjauksia.

– Ihmettelen sitä, jos EK:n mandaatti on siitä kiinni, että yksi SAK:lainen liitto ei ole mukana. Aika ohut on EK:n mandaatti, Lyly sanoi ennen neuvotteluja.

Häkämiehen mukaan keskusjärjestöjen seuraava neuvottelu on sovittu keskiviikoksi. Häkämiehen mukaan siihen mennessä pitää saada jo tuloksia aikaan.

Lue myös:

    Uusimmat