Mainos

EK antoi SAK:lle ehdot: Postin tukilakot peruutettava ja kaikki jäsenliitot saatava neuvotteluihin

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan SAK:n on saatava kaikki jäsenliittonsa sitoutuneesti mukaan jo ennen työmarkkinaneuvottelujen jatkamista. EK:n mukaan keskeisen jäsenliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n jättäytymistä neuvotteluiden ulkopuolelle ei voida hyväksyä.

EK:n mukaan myös kaikki Postin työriitaan liittyvät tukilakot on peruttava.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoi STT:lle pitävänsä EK:n mahtikäskyä työmarkkinaneuvottelujen jatkumiselle outona ja että AKT seisoo linjauksensa takana.

Piiraisen mukaan kaikki SAK:n liitot eivät ole mukana nykyisessäkään työllisyys- ja kasvusopimuksessa.

– Sieltä on muun muassa Rakennusliitto ulkopuolella. Kun 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksen ensimmäistä jaksoa neuvoteltiin, niin EK ei edellyttänyt, että Ilmailualan Unioni IAU ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY olisivat mukana. Nehän jäivät ulkopuolelle, Piirainen sanoi.

AKT pysyy linjauksessaan

Piiraisen mukaan AKT pysyy linjauksessaan, jonka mukaan se vetäytyy yhteiskuntasopimuksesta.

– AKT on tehnyt päätöksensä, ja viimeksi eilen se vahvistettiin. Eikä AKT:ltä tule siihen muutoksia. Me emme lähde tällaiseen yhteiskuntasopimukseen mukaan, jossa maksumiehenä on pelkästään palkansaaja, Piirainen sanoi.

Työmarkkinaosapuolet ovat parhaillaan koolla keskustelemassa yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatkosta. Neuvottelujen jatkaminen varmistui eilen, kun SAK:n työvaliokunta päätti jatkaa pyrkimyksiä.

Toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan EK:lla on valmius odottaa, että SAK suostuttelisi AKT:n mukaan rintamaan, että neuvotteluja voitaisiin jatkaa. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ihmettelee EK:n linjauksia.

– Ihmettelen sitä, jos EK:n mandaatti on siitä kiinni, että yksi SAK:lainen liitto ei ole mukana. Aika ohut on EK:n mandaatti, Lyly sanoi ennen neuvotteluja.

Häkämiehen mukaan keskusjärjestöjen seuraava neuvottelu on sovittu keskiviikoksi. Häkämiehen mukaan siihen mennessä pitää saada jo tuloksia aikaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.