Lyly yhteiskuntaneuvotteluiden tilanteesta: Neulansilmä pitäisi nyt läpäistä

Keskusjärjestöt arvioivat yhteiskuntasopimusneuvottelujen tilannetta seuraavan kerran keskiviikkona. EK:n mukaan neuvottelujen jatkaminen edellyttää AKT:n saamista mukaan yhteiskuntasopimukseen.

– Katseet kohdistuvat yhteen ammattiryhmään, joka vaatii itselleen erioikeuksia. Toivon mukaan tämä saisi heidät ajattelemaan koko kansakunnan etua ja palaamaan pöytään, sanoi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Keskusjärjestöjen tämänpäiväisessä kokouksessa kuultiin vahvoja vetoomuksia AKT:n saamisesta mukaan yhteiskuntasopimukseen.  
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly totesi kokouksen jälkeen, että varmaan keskusteluja AKT:n kanssa käydään. Lylyn mukaan nyt on tarkoitus myös katsoa, miten Postin työkiista etenee.

Yhteiskuntasopimusneuvotteluja käydään erittäin ahtaassa raossa.

– Kuuluisa neulansilmä tässä pitäisi nyt läpäistä, Lyly sanoi.

AKT ratkaisijan paikalla yhteiskuntasopimuksessa 2:35

AKT pysyy linjauksessaan

Ennen tämänpäiväistä keskusjärjestöjen kokousta AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoi pitävänsä EK:n mahtikäskyä työmarkkinaneuvottelujen jatkumiselle outona ja AKT:n seisovan linjauksensa takana.

Piirainen sanoi, että SAK:n kaikki liitot eivät ole mukana nykyisessäkään työllisyys- ja kasvusopimuksessa.

– Sieltä on muun muassa Rakennusliitto ulkopuolella. Kun 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksen ensimmäistä jaksoa neuvoteltiin, niin EK ei edellyttänyt, että Ilmailualan Unioni IAU ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY olisivat mukana. Nehän jäivät ulkopuolelle.  
Piiraisen mukaan AKT pysyy linjauksessaan, jonka mukaan se vetäytyy yhteiskuntasopimuksesta.

– AKT on tehnyt päätöksensä, ja viimeksi eilen se vahvistettiin. Eikä AKT:ltä tule siihen muutoksia. Me emme lähde tällaiseen yhteiskuntasopimukseen mukaan, jossa maksumiehenä on pelkästään palkansaaja, Piirainen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat