Mainos

AKT ei peräänny yhteiskuntasopimusasiassa

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT pysyy linjauksessaan vetäytyä yhteiskuntasopimuksesta. Asiasta kertoo puheenjohtaja Marko Piirainen STT:lle.  

Marko Piiraisen mukaan AKT:lla ei ole edellytyksiä osallistua sellaiseen yhteiskuntasopimukseen, joka ei ole tasapainoinen ratkaisu.  

Liitto ei voi hyväksyä, että maksumiehenä on vain palkansaaja.  
AKT suuntaa katseensa vuoden 2017 liittokierrokseen.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat käsittelivät eilen yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatkoa ja vetosivat voimakkaasti siihen, että AKT lähtisi aiemmasta ilmoituksestaan poiketen sittenkin mukaan neuvotteluihin. Vetoomuksia tuli sen verran paljon eri tahoilta, että SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly arvioi, että keskusteluja AKT:n kanssa varmaan vielä käydään.

Piiraisen mukaan Lylyn kanssa on oltu yhteydessä. Linja ei ole kuitenkaan muuttunut.

– Olen keskustellut asiasta puheenjohtaja Lylyn kanssa. Hän tietää tämän vastauksen, Piirainen sanoi.

Piirainen muistutti, etteivät esimerkiksi kaikki SAK:n liitot ole mukana nykyisessäkään työllisyys- ja kasvusopimuksessa (Tyka). Nyt voimassa olevalla Tykan toisella jaksolla eivät ole mukana Rakennusliitto eikä Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU. Ensimmäisellä jaksolla ulkopuolella olivat Ilmailualan Unioni ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY.

– Tämä on ihan normaali kuvio, että välillä joku jäsenliitto on liittokohtaisella kierroksella, ja nyt tällä kerralla se on sitten AKT.  

"Linjaukset tehty kaikissa hallintoelimissä"

MTV Uutiset kertoi eilen, että AKT:n päätöksen yhteiskuntasopimuksen ulkopuolella jäämisestä olisi tehnyt puheenjohtaja Piirainen itsenäisesti tai suppeamman joukon tuella. Liiton hallituslähteiden mukaan hallitus ei olisi suoraan päättänyt neuvotteluista lähtemisestä tai päätös ei ainakaan olisi ollut yksimielinen. Eräs hallituksen jäsen kommentoi, että asiasta lähinnä tiedotettiin.

Piirainen ei lähtenyt ruotimaan asiaa yksityiskohtaisesti. Hän kuitenkin sanoi, että asiassa on edetty normaalisti AKT:n hallintoelinten päätösten mukaisesti.

– Me olemme tehneet päätökset kaikissa niissä elimissä, missä ne kuuluu tehdä, ja päätökset on tehty yksimielisesti.

Piirainen kertoi, ettei hänelle ole tullut hallituksen jäseniltä mitään yhteydenottoja, joissa olisi kyseenalaistettu tai arvosteltu päätöstä jäädä pois yhteiskuntasopimuksesta.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat kokoontuvat huomenna arvioimaan neuvottelujen jatkoa. Erityisen kiinnostava on työnantajapuolta edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n näkemys tilanteeseen. EK paalutti eilen, että neuvottelujen eteneminen edellyttää AKT:n saamista mukaan sopimukseen.

Jos keskusjärjestöjen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kaatuvat, hallitus vie eteenpäin omia työelämäkiristyksiään.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja