Neljä SAK:n liittoa ei lähde neuvottelemaan maanantaina yhteiskuntasopimuksesta

Neuvotteluissa yllätyskäänne: PAM sanoi ei kilpailukykysopimukselle 5:31

Jo neljä SAK:laista liittoa on ilmoittanut, etteivät ne lähde neuvottelemaan työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksesta eli kilpailukykysopimuksesta.  

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat ilmoittaneet, etteivät jatka yhteiskuntasopimukseksikin kutsuttuja neuvotteluja.  

SEL ilmoitti jo eilen, ettei se hyväksy työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaa yhteiskuntasopimusta. SELin liittohallitus päätti asiasta yksimielisesti. Ammattiliitto kertoo, ettei se voi hyväksyä työajan palkatonta pidentämistä kolmella päivällä. Työajan pidentäminen ei sen mukaan ole oikeudenmukaista työssä olevien eikä työttömien kannalta. Myös työn sivukulujen osan siirtäminen työntekijöiden maksettaviksi on liitolle vaikea pala.  

Rakennusliitto pidättäytyy äänestämästä

Kuljetusalan AKT ilmoitti, ettei se lähde mukaan yhteiskuntasopimukseen, vaan valmistautuu liittokohtaiselle kierrokselle.  

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo, että liiton valtuuston päätös oli yksimielinen.  

Myös Rakennusliitto on tänään ilmoittanut, että se ei lähde mukaan yhteiskuntasopimukseen.  

Liiton hallitus päätti, että liitto neuvottelee uudet työehtosopimukset ensi talvena. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo kuitenkin, että hän aikoo SAK:n hallituksessa pidättäytyä äänestämästä sopimuksen puolesta tai vastaan.  

Rakennusliiton mukaan yhteiskuntasopimuksessa määritelty kilpailukykypaketti on jo käytössä rakennusalalla. Rakennusliiton kaikki työehtosopimukset ovat voimassa helmikuun 2017 loppuun. Liitto kertoo käyvänsä aikanaan työehtosopimusneuvottelut omista lähtökohdistaan työmarkkinoiden yleisen palkkalinjan huomioon ottaen.  

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selinin mukaan poisjääntipäätöksen takana on se, ettei jäsenistöllä ole luottamusta maan hallitukseen eikä uskoa työnantajien haluun työllistää ja investoida.

Metalliliitolla tiukat ehdot

Metalliliitto kertoo suhtautuvansa kilpailukykysopimukseen erittäin kriittisesti. Sen mukaan sopimus on yksipuolisesti vain palkansaajien toimeentuloa kiristävä.  

Metalliliitto asettaa tiukat reunaehdot osallistumiselleen neuvotteluihin. Se edellyttää muun muassa, että maan hallituksen on toimittava täsmälleen kilpailukykysopimuksessa sovitun mukaisesti.  
SAK:n hallitus päättää keskusjärjestön kannan maanantaina.  


Lue myös:

    Uusimmat