AKT ei lotkauta korviaan Metsäteollisuuden patistelulle – "Emme suosi tätä kehitystä"

Kilpailukykysopimus nytkähti eteenpäin 2:19

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) puheenjohtaja Marko Piirainen ei näe mitään mahdollisuuksia muuttaa liiton linjauksia kilpailukykysopimuksesta.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen totesi STT:lle, että liiton valtuuston maaliskuun alussa tekemä päätös irtautua neuvotteluista oli yksimielinen. Valtuusto teki silloin päätöksenä AKT:n työvaliokunnan ja hallituksen suosituksen pohjalta, koska piti neuvottelutulosta täysin epätasapainoisena.

AKT jatkaa Piiraisen mukaan valmistautumista seuraavalle liittokohtaiselle tes-kierrokselle, kun nykyiset sopimukset päättyvät tammikuun lopulla ensi vuonna

– Palkansaajien ostovoiman heikentyminen tarkoittaa suoraan kotimaisen kulutuskysynnän laskua ja edelleen kotimaisen työllisyyden heikkenemistä. Emme halua olla omalta osaltamme suosimassa tätä kehitystä, Piirainen linjasi.

Metsäteollisuus haluaa AKT:n mukaan neuvotteluihin 2:10

Tiiviit neuvottelut alkavat

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly katsoi, että tie on nyt auki neuvotteluille, Metsäteollisuuden tyytymättömyydestä huolimatta. 

– Jos ne AKT:ta haluaa, niin he ovat tehneet ison päätöksen valtuustossa asti. Se ei helpolla muutu, Lyly sanoi STT:lle.

Lyly huomautti, että kuljetussektorista on kuitenkin merkittävä osa mukana, kun rautatieläiset ja merenkulku ovat päättäneet lähteä neuvotteluihin.

– Kyllä tässä on aika paljon kuljetussektorista mukana neuvotteluissa.  

Lyly arvioi, että soveltamisneuvottelut pääsevät nyt joka tapauksessa etenemään, kun Metsäteollisuus kaikesta huolimatta päätti lähteä mukaan. Sopimusneuvotteluja alkaa noin kolmesataa. 

– Kaikissa pöydissä neuvotellaan nyt tiiviisti pari kuukautta ja katsotaan kattavuutta sitten touko-kesäkuun vaihteessa. Kaikilla neuvotteluun lähtevillä liitoilla on omat odotuksensa ja ehtonsa.

Lue myös:

    Uusimmat