EK 3: Safarissa hurjat olosuhteet – Toyotalle paha takaisku, Kalle Rovanperä vastasi huutoon: "En voinut edes hengittää"

Safari-rallin kolmas ja samalla kilpailun pisin erikoiskoe osoittautui Toyotalle lähestulkoon painajaismaiseksi.

Ensimmäisenä kuljettajana perjantain reitille startannut Sébastien Ogier hävisi pohjat tehneelle Hyundain Thierry Neuvillelle 32,68 kilometrin mittaisella erikoiskokeella hulppeat 34,2 sekuntia.

– Uskomattoman röykkyistä. Todella syvät urat. Olin vähällä pyöräyttää auton urasta katolleen muutamaan kertaan, ja minun täytyi mukauttaa rytmiä. Alussa olisin voinut olla nopeampikin, mutta minua pelotti, että rengas lähtisi vanteelta. Täällä voisi varmaan ajaa nopeamminkin, mutta kuten näemme, tämä on selviytymistä, Neuville kertasi.

Ogierin autossa oli mitä ilmeisimmin vikaa vasemman takakulman iskunvaimentimessa, sillä WRC All Liven asiantuntija Julian Porter pani merkille, että auton vasen takakulma pomppi epätyypillisesti. Ongelmista kielii myös se, että Ogier jäi ek-maalin jälkeen hetkeksi työstämään autoaan.

Tallipäällikkö Jari-Matti Latvala vahvisti ek:n päätteeksi, että Ogier oli menettänyt öljyt iskunvaimentimestaan. Latvala uskoo Ogierin selviävän päivähuoltoon asti, mutta ranskalainen joutuu ajamaan sitä ennen ohjelmassa olevan nelos-ek:n rauhallisesti.

Ogierin perässä ek:lle startannut Elfyn Evans oli viimeisessä väliajassa reilut kymmenen sekuntia tallikaveriaan nopeampi, mutta Evansin oikea etujousitus petti vain 400 metriä ennen maalia, kun Evans osui tien reunassa odottaneeseen kiveen. Evans pysäköi auton tien reunaan ja joutui keskeyttämään.

Kolmas Toyota-kuljettaja Kalle Rovanperä pelasti tältä erää tallinsa katastrofilta. Rovanperä kellotti toiseksi parhaan ajan ja hävisi Neuvillelle 7,3 sekuntia. Rovanperä oli ek:n varrella kolmessa väliajassa jopa viisi sekuntia Neuvillea nopeampi, mutta menetti asemiaan loppua kohden.

– Oli uskomaton pätkä, olosuhteet ovat niin huonot. On niin valtavia uria, ettei auto mene mihinkään. Kärkipään lähtöpaikka ei ole huono juttu, koska on niin pehmeää. Lopussa minulle tuli rengasrikko, ja oli niin paljon pölyä autossa, etten voinut edes hengittää. Tämä on sitä Safaria! suomalainen murjaisi.

Hyundain Ott Tänak oli kolmos-ek:lla kolmanneksi nopein.

– Ainoa tavoite oli olla rikkomatta autoa. Tämä oli jo nyt erittäin vaativaa. Toinen veto tulee olemaan uskomaton. Mutta olemme tässä, ja kaikki on kunnossa, Tänak sanoi.

Kolmas Hyundai-kuljettaja Dani Sordo ajoi ulos.

EK 3, TULOKSET:
1. Thierry Neuville  Hyundai  16:52,3
2. Kalle Rovanperä  Toyota    +7,3
3. Ott Tänak     Hyundai   +8,3
4. Takamoto Katsuta  Toyota   +16,9
5. Sébastien Ogier  Toyota   +34,2
6. Gus Greensmith   M-Sport   +39,6
7. Adrien Fourmaux  M-Sport  +1:13,4 


TILANNE 3/18 EK:N JÄLKEEN:
1. Neuville      Hyundai  30:06,5
2. Rovanperä     Toyota    +8,2
3. Tänak       Hyundai   +9,5
4. Ogier       Toyota   +36,4
5. Katsuta      Toyota   +37,9
6. Greensmith     M-Sport  +1:09,2
7. Fourmaux      M-Sport  +1:34,6

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja