Eikö raha riitä? Näin laitat menosi tärkeysjärjestykseen

Ennen kuin edes aloitat taloussuunnittelun, pane menosi tärkeysjärjestykseen. Se auttaa valitsemaan, jos rahat eivät riitä kaikkeen.

Aloita sillä, että listaat kaikki menot eri kategorioihin: Mitä menoja voit lykätä, mitkä ovat sinulle ensisijaisen tärkeitä?

Pääperiaate on, että ensin hoidetaan alta pois ruokaan ja elämiseen liittyvät laskut ja rästit. Kun vuokra on maksettu, voit hoitaa matkalippu- tai autokulut sekä kännykkälaskut.

Listan häntäpäässä roikkuvat menot, joita voi lykätä. Listaa nämäkin menot omaan lomakkeeseensa. Mikäli sinulla ei ole rahaa, ota yhteyttä velkojiin heti ja sovi maksujärjestelyistä.

Maksa pienet velat ensin pois

Tärkeimpiä velkoja ovat yleensä asuntolaina tai vuokravelka sekä velat, joissa vakuutena on toisen ihmisen omaisuutta tai takaus. Myös autolaina on tärkeä, jos kulkupeli on välttämätön esimerkiksi työssä käymisen vuoksi.

Lyhennysvapaajakso asuntolainaan saattaa auttaa maksuvaikeuksissa. Neuvottele pankin kanssa riittävän pitkä lyhennysvapaajakso, jolloin maksat vain lainan kuukausikorot. Selvitä pankin muutoksesta perimät kulut ja paljonko lyhennyksen osuus tuo väljyyttä rahatilanteeseesi.

Muita velkoja kannattaa panna maksujärjestykseen sen mukaan, miten hyvin ne lyhenevät. Pienistä veloista kertyy yleensä suhteessa suurimmat kulut. Säästät sitä enemmän mitä useamman pienen velan pystyt maksamaan ilman maksuohjelman muutos- tai oikeudenkäyntikuluja.

Velkaa pois velalla?

Periaatteessa velan maksaminen velalla tuo vain suurempia ongelmia. Toisinaan se voi kuitenkin olla järkevää, jos esimerkiksi usean pienen lainan perimiskustannukset ja korot ovat korkeat, voit pyrkiä hoitamaan asian matalakorkoisella lainalla esimerkiksi pankissa. Kulutusluotot ja pikavipit eivät kuitenkaan kuulu tähän järjestelyyn.

Neuvonta-apua velkojen hoitoon

Muista, että maksu- ja velkavaikeuksista selviytyminen kannattaa aloittaa heti kun tunnet, että tilanne ei ole hallinnassa. Kunnat ovat velvollisia antamaan neuvontapalveluita ilmaiseksi ja sieltä saat apua muun muassa neuvotteluissa, maksujärjestyksessä ja tilanteesi kartoittamisessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat