Mainos

"Eikö ole mitään inhimillisyyttä?" – Lukijat pöyristyivät kaupungin kaavailuista lakkauttaa kuolevaa tytärtään hoitavan äidin tuki

10-vuotiaan, kuolemansairaan tytön äidin huoli perheen toimeentulosta on herättänyt laajalti sympatiaa lukijoissa. MTV Uutiset kertoi eilen, että Järvenpään kunta on lakkauttamassa äidin saaman omaishoidon tuen. Kunnan mielestä perhe saa liikaa ulkopuolista apua ympärivuorokautista valvontaa tarvitsevan tyttären hoitamiseen.

Ella-tyttö sairastaa kuolemaan johtavaa INCL-keskushermostotautia. Hänen hoidostaan vastaa ensisijaisesti äiti, joka on käy myös vuorotyössä kodin ulkopuolella. Hoitoon osallistuu myös viisihenkinen hoitorinki, josta joku on Ellan luona esimerkiksi silloin, kun äiti nukkuu.

Kaupungin kaavailut omaishoidon tuen lakkauttamiseksi eivät saa lukijoilta ymmärrystä.

– Eikö ole mitään inhimillisyyttä tässä kohtaa rahakirstujen vartijoilla, kysyy yksi lukija Facebookissa.

– Voi kunpa omat verorahansa saisi korvamerkitä ja kohdentaa itse haluamallaan tavalla. Minun menisi lasten- ja vanhustenhoitoon sekä näille omaishoitajille, jotka tekevät tärkeää työtä suurella sydämellä. On kohtuutonta joutua taistelemaan toimeentulosta ja samalla käydä luopumisprosessia rakkaastaan, omasta lapsestaan, sanoo toinen.

Moni lukija muistuttaa myös, että hoito kotona tulee yhteiskunnalle monin verroin laitos- tai sairaalahoitoa edullisemmaksi.

– Hoito sairaalassa tai laitoksessa maksaa saman vuorokaudessa kuin mitä tämä äiti saa kuukaudessa. Lapsen paras paikka on perheen luona loppuun asti. Inhimillisyyttä ja järkeä näihin päätöksiin: kotihoito on lapsen sekä yhteiskunnan etu!

– Kuukauden hoitomaksut voivat olla helposti 5000 euroa ja omaishoitajan tuki jotain 600 euroa.

– Kansanedustajat voivat vihdoin osallistua kiky-touhuun lahjoittamalla 30 % lomarahoistaan tälle perheelle, jotta tyttö saadaan hoidettua kotona ja saa nukkua pois kotonaan. 

– Kyllä meni sunnuntaiaamu pilalle kun luin tämän. Tuo omaishoitajalle maksettava kuukausimaksu ei vastaa edes yhden vuorokauden hoitomaksua lasten erikoissairaanhoidon osastolla.

"Rahat riittivät kauunginjohtajan palkankorotukseen"

Huoli äidin jaksamisesta mietityttää lukioita.

– Taas sorsitaan ihmistä, joka itse hoitaa lastaan viimeiseen asti. Kuka voi todella päättää että äidiltä otetaan omaishoitajan tuki pois, koska kuitenkaan lapselle ei muutakaan hoitopaikkaa löydy, jotta äiti saisi joskus levätä. Hävetkää te, jotka näitä älyttömiä päätöksiä teette.

– Sipilä ja hyväveli-seura voisi mennä palkatta hoitamaan 24/7 Ellaa. Kauankohan he jaksaisivat hommaa tehdä, pohtien mistä ruoka pöytään. Ei taitaisi kantti kestää vuorokauttakaan.

Suuttumusta herättää lukijoissa se, että moniin muihin kohteisiin rahaa tuntuu riittävän Järvenpäässäkin. 

– Ja samaan aikaan Suomen maassa priorisoidaan liikennemerkkien uusimista. Yksi esimerkki muiden joukossa. Mihin ollaan oikeasti menossa? Tai missä ollaan JO?!

– Mutta Järvenpään rahat riittivät kaupunginjohtajan palkankorotuksen, joka oli 800€/kk...

– Kuinka VOI yhteiskunta olla noin säälimätön! Kyllä rahaa tuhlataan niin turhiin asioihin, vaan tämä tapaus on sellainen, johon jokaisen pitää antaa niin paljon apua kuin mahdollista. Eihän se voi olla niin, ettei noin sairasta lasta ja hänen perhettään auteta. Tuntuu aivan hirveältä jo muutenkin tuon lapsosen kärsimykset.

Rahakirstujen vartijoilta toivotaankin ymmärrystä perheen epätavalliseen ja vaikeaan elämäntilanteeseen.

– Kyllä niin itkettää tätä lukiessa, surullista! Miten tämä maailma voi olla näin kylmä? Joka paikassa on vain raha, raha ja tuloksenteko, mutta tosipaikassa tällaisessa tuskassa ei mitään inhimillisyyttä! Päättäjät, osaatteko koskaan samaistua toisen kipuun ja tuskaan? Ja kaikki me turhan valittajat, ajatelkaamme kuinka paljon vaikeampaa voi olla jollain toisella! Sanattomaksi vie!

– Häpeällistä. Suomi ei ole enää sivistynyt maa. Se, miten yhteiskunta kohtelee heikoimmassa asemassa olevia kansalaisiaan kertoo sen sivistyksen tilasta. Ahneus ja mielivalta kuvaavat tämän päivän Suomea. Suomi 100 vuotta... Hyvästi hyvinvointi ja inhimillisyys.

– Noilla päättäjillä on kivi sydämen paikalla ja rahan kuvat silmissä. Miltä tuntuisi jos tällainen tilanne osuisi omalle kohdalle? Miettikää sitä, päättäjät.

– Suomi on sairas maa. Millainen on ihminen, joka tekee tuollaisia päätöksiä? Tuleeko uni? 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.