Eikö kissa juo tarpeeksi? Kokeile näitä näppäriä kikkoja

Oletko huolissasi siitä, juoko kissasi tarpeeksi vettä? On totta, ettei kissa ole mikään suuri vedellä läträäjä, mutta vesi on tärkeä osa sen ruokavaliota ja hyvinvointia.

Toiset, etenkin kosteaa purkki- tai pussiruokaa syövät lemmikkikissat näyttävät juovan vettä niin harvoin, että moni omistaja saattaakin pohdiskella, juoko kissa lainkaan vettä. Syy piilee usein siinä, että purkki- ja pussiruoka sisältää itsessään paljon nestettä, joten kissalla ei ole tarvetta juoda vettä niinkään huomattavasti. Toinen syy kissan juomattomuuteen saattaa johtua myös siitä, ettei kissa halua juoda seisonutta vettä, joten se kääntyy surutta kannoillaan juomakipon edessä.

Kissa pystyy selviytymään ruumiinpainoon suhteutettuna vähemmällä juomisella kuin ihminen: kissan virtsassa on lähes kolme kertaa enemmän ureaa kuin ihmisen, ja tästä syystä ne pystyvät säästämään vettä. Mutta vaikka et olisi lähes koskaan nähnyt kissan lipittävän vettä vesikipolla, on vesi kuitenkin äärimmäisen tärkeä osa kissan ravintoa: veteen liukenee vitamiineja, ja kuidut imevät vettä. Onkin tärkeää, että kissa juo paljon, jotta kuona-aineet huuhtoutuvat pois kissan elimistöstä munuaisten kautta. Kissan normaali vedenkulutus on vuorokaudessa noin 0,3–0,5 dl kiloa kohden.

Muista! Kissan saatavilla pitää aina olla tuoretta, puhdasta vettä.

Eikö kissa juo mielestäsi tarpeeksi? Kokeile näitä kikkoja:

– Sijoittele useita vesikuppeja ympäri asuntoa.

– Laita vesikuppi eri paikkaan kuin ruokakuppi.

– Kokeile erilaisia juomakippoja: keraamisia, teräksisiä, muovisia tai lasisia. Kissoille on myös olemassa vesi- ja juoma-automaatteja.

– Mausta vesi tipalla hunajaa tai keitä omatekoista, suolatonta lihalientä.

– Kokeile lisätä kissan juomakippoon pari jääpalaa.

– Tarjoile vesi kapeasta lasista tai maljakosta.

– Muista puhdistaa kissan juomakipot päivittäin.

– Kokeile laskea kissalle vettä kraanasta hiljaisella paineella, jotta kissa voi lipittää läsnä ollessasi valuvaa vettä.

– Lisää märkäruokaan vettä.


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Reviirilehti 3/2012, Tyytyväinen kissa (Gummerus 2012)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja