Eikö kala nappaa? Vältä näitä virheitä ongella

Perunat kiehuvat jo kattilassa, mutta kalasopasta puuttuvat kalat. Kuinka parantaa kalaonneaan?

Juhannuksena kotimaan sisävesien kala-apajille suuntaavan kannattaa muistaa muutama tärkeä seikka, jotta Ahti antaisi antimiaan suopeammin.

On tärkeää valita oikea ajankohta onkimiselle.

– Kalat ovat virkeimmillään ja nälkäisimpiä varhain aamulla ja myöhään illalla. Keskipäivän auringossa kala ei nappaa niin hyvin, ohjeistaa Suomen vapaa-ajan kalastajien kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju.

Päivisin monet mato-onkea nyppivät kalat häipyvät parempien happiolosuhteiden ja viileämmän veden perässä syvemmille paikoille. Kun ilta laskeutuu liikkuvat ne taas lähemmäs pintaa ruokailemaan.

Ojaharjun mukaan mikä tahansa paikka kalaisan veden äärellä on hyvä lokaatio rannalta onkimiselle. Suuremman saaliin saattaa kuitenkin saada rauhallisilta lahdilta ja salmista sekä vesistöjen kivikoilta ja karikoilta. Kalat piileskelevät siellä, missä niillä on luontaisesti ruokaa tarjolla.

– Laituriltakin voi ihan hyvin onkia, mutta kovaääninen askellus ja laiturin liike saattaa säikyttää kalat, Ojaharju toteaa.

Saaliskalat reagoivat äärettömän herkästi metelöimiseen. Naapurimökiltä kantautuva karaoken hoilotus ei siis ainakaan paranna kalaonnea. Mahdollisuudet täyteläisempään kalasoppaan kasvavat, jos onkija hakeutuu rauhalliseen ympäristöön ja malttaa olla hiljaa.

– Rantaan ei pitäisi koskaan mennä kovalla rytinällä, jos toivoo saavansa saalista nopeasti, Ojaharju vinkkaa.

Tavallisella ongella kalastamiseen ei tarvita erillistä kalastuslupaa, mutta aina pitäisi muistaa tarkkailla vesistökohtaisia säännöksiä. Etenkin viehekalastukseen tarkoitetuissa paikoissa, kuten monissa koskissa koho-onkiminen ei ole sallittua.

– Aina ennen ongelle lähtöä tulee pohtia sitä, mitä mahdollisella saalilla tekee. On epäeettistä kalastaa, jos kala päätyy koukusta irrottamisen jälkeen suoraan jäteastiaan, Ojaharju muistuttaa.

Lue myös

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat