Eikö esimiehesi puutu työpaikan ongelmiin? Taustalla on usein pelko

Hyvä esimies on oikeudenmukainen. Jos pomo ei uskalla puuttua ongelmiin, taustalla voi olla esimerkiksi pelkoa.

Jos koet töissä kiusaamista tai ahdistusta, ratkaisu on helppo: juttele esimiehellesi.

Entä, jos ahdistuksen lähde on esimies itse?

– On niitäkin, myöntää työyhteisövalmentaja Sini Rantama.

– Ongelma voi olla myös välillisesti se, ettei puututa. Koetaan, ettei esimiestyö ole hyvää, koska esimies ei ota tosissaan asiaa, joka ihmisiä häiritsee.  Esimies ei johtamistyylissä ota huomioon ihmisiä ihmisinä. On sellaista tietynlaista kylmyyttä: koetaan, ettei tulla kuulluksi omana itsenä. Jos esimies ei ole kiinnostunut henkilöstä, kyllähän se välittyy. Myös työn tekeminen on raskaampaa, jos ei oikein tiedä, mitä odotetaan.

Rantama on tehnyt työyhteisövalmennuksia ja kuullut myös esimiesongelmista. Esimiehen toiminnan taustalla voi olla esimerkiksi pelkoa: en osaa puuttua tilanteeseen oikein, en siis tee mitään.

Hyvä esimies on oikeudenmukainen, tasapuolinen ja esimerkiksi tiedottaa asioista samanaikaisesti kaikille.

– Silloin ei jää tilaa kuppikunnille ja sille, että mietitään, miksi tuolle on kerrottu jotakin.

Hyvinvoivat työntekijät kaikkein tärkein asia

Esimiehen kuuluu uskaltaa ottaa esille myös niitä asioita, jotka tuntuvat haastavilta. Hiertäviin asioihin täytyy uskaltaa puuttua saman tien, ennen kuin juoruilu ja kuppikunnat pääsevät alulle.

– On vaikea nähdä, miten johtamistyö voisi olla aidosti hyvää, jos esimies ei ole aidosti kiinnostunut ihmisistä. Siitä se lähtee, että mietitään, miten ihmisen saa loistamaan. Esimiehen työ on saada alaiset onnistumaan ja loistamaan, silloin hän on tehnyt oman työnsä hyvin, Rantama painottaa.

Esimiehen ei nykypäivänä tarvitse tietää kaikesta kaikkea.

– Mikä tekee tuloksen yrityksessä? Hyvinvoivat työntekijät ovat kaikkein tärkein asia, Rantama muistuttaa.

– Ei siinä ole järkeä, että esimies osaisi kaikkien tehtävät.  Ennen vanhaan oli niin, että esimies nousi porukasta ja tiesi kaiken, mitä kaikki tekevät. Nykyään tehtävät ovat aika itsenäisiä eivätkä kaikki edes pysty tekemään samoja asioita. Esimiehen roolina on tukea niin, että muut voivat tehdä työtään hyvin.

 

Lue myös:

    Uusimmat