"Tavoitteet pitää saavuttaa, muuten omatunto kärsii" – MTV Uutiset keräsi ihmisten huolia työelämästä, näin asiantuntijat vastaavat

6:04
MTV keräsi työelämän stressitekijät ja näin asiantuntijat vastaavat.

Kun korona kurittaa tiettyjä työnaloja, saattaa moni vaipua työtilanteensa kanssa epätoivoon.

MTV Uutiset kyseli lukijoilta sosiaalisessa mediassa, huolettaako tulevaisuuden työelämä.

1158 vastaajasta 56% prosenttia koki olevansa huolisaan siitä, miltä työelämä näyttää tulevaisuudessa. Erityisen paljon harmaita hiuksia aiheuttivat jaksamiseen liittyvät asiat.

"Uupumus ja masennus vaivaavat. Korona pahentanut tilannetta"

"Työt sekoittuu vapaa-aikaan. Miten sen voi välttää työssä, jossa on koko ajan kiire ja aina pitäisi olla tavoitettavissa?"

"Jaksaminen huolettaa. Vaatimukset vain kasvavat"

"Liika kiire, ihmisten hiljainen pakottaminen ylikuormittumiseen."

Minkälainen on riittävän hyvä työntekijä?

Jyväskylän yliopiston psykologian professori Taru Feldt kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että monesti ihmiset luovat itselleen ikään kuin "ihannetyöntekijän" vaatimuksia jaksamisen kustannuksella.

Feldt haluaa muistuttaa, että voi olla myös ihan riittävän hyvä työntekijä.

– Monien identiteetti voi olla vahvasti kietoutunut työidentiteettiin. Kuinka paljon saavuttaa ja kuinka paljon saa ihailua ja arvostusta työssä. Meidän pitäisi käydä keskustelua siitä, että mikä on riittävän hyvä työntekijä. Riittävän hyvä työntekijä palautuu ja hän yleensä voi paremmin, Feldt kertoo.

Esimiestyön taso aiheuttaa huolta

MTV Uutisten kyselyssä nousivat vahvasti esiin esimiestyöskentelyyn ja johtamiseen liittyvät asiat. Moni vastaaja kertoo olevansa huolissaan esimiestyöskentelyn huonosta tasosta.

Tietokirjailija Anu Kuistiala kertoo, että johtajilta ja esimiehiltä vaaditaan nykyisin paljon. Nykyään pitää osata johtaa henkilökohtaisemmin ja pitää omata myös hyvät tunnetaidot.

– Nykyään ei vain johdeta prosesseja ja tekemistä. Pitää osata johtaa ihmisiä, tiimiä ja työntekijöitä yksilöinä. Se on hyvin monitasoista ja voi olla, että esimieskään ei ole musitanut päivittää itseään ja se voi näkyä huonona johtamisena, Kuistiala kertoo.

MTV Uutiset Live jututti Taru Feldtiä ja Anu Kuistialaa ihmisten huolista liittyen työelämään. Katso kysymykset ja vastaukset yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja