Korona sai suomalaiset tapetoimaan! Nappaa sisustussuunnittelijan vinkit värien ja tapettien valintaan – muista yksi asia, kun arvioit mallipaloja kotona

Miten värit ja tapetit vaikuttavat kotien viihtyisyyteen? Sisustussuunnitteljia kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa 8:11
Suomessa on enää kaksi tapettia valmistavaa tehdasta, joista kumpikin sijaitsee Toijalassa. Viiden jälkeen vieraili toisella niistä.

Korona on saanut ihmiset viettämään entistä enemmän aikaa kotona. Nyt kodin viihtyvyyteen panostetaankin enemmän kuin ehkä koskaan aiemmin. Myös tapettien menekki on lähtenyt kasvuun.

Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin keskiviikkona 15.10., kuinka suomalaiset ovat väreillä ja tapeteilla vaikuttaneet kotiensa viihtyvyyteen. Mielikuva omista toiveista voi olla selkeä, mutta lopullinen valinta voi olla yllättävän vaikea, kun maalikaupoille vihdoin pääsee. Vaihtoehdoissa kun vain taivas on rajana.

Väreillä on valtava merkitys kodin tunnelmassa, sisustussuunnittelija Tommi Mäkinen kertoo. Valintaa kannattaa miettiä monelta kantilta, ennen kuin tarttuu pensselin varteen.

– Ensimmäisenä lähden siitä, että mitä värejä asiakas tykkää muutenkin käyttää vaatetuksessa ja sisutuksessa, Mäkinen kertoo omasta tavastaan löytää asiakkaalle paras valinta.

Väreillä huoneisiin voi tuoda persoonaa esille, rytmitystä ja tiettyjä huoneen osia voi myös korostaa.

– Tehostesävyistä on siirrytty selkeästi monokromaattisempaan maailmaan, jos mietitään sävyjä, Mäkinen pohtii tämän hetken sisustustrendejä.

Ota sävyistä mallipaloja

Ennen maalikaupoille menemistä on hyvä miettiä mihin tilaan maaleja ollaan valitsemassa ja millaista tunnelmaa kyseiseen tilaan halutaan väreillä saada. Mäkisen mukaan on tärkeä myös ottaa huomioon, mitä sävyjä kotoa jo löytyy.

Mäkisen mukaan maalikaupasta kannattaa ottaa sävyvaihtoehdoista mallipaloja mukaan kotiin.

– Sitä mallipalaa kannattaa aina katsoa pystysuunnassa, jos sävyttää seinää, Mäkinen vinkkaa.

Hänen mukaansa mallipalan sävy on hyvin eri näköinen pöydältä katseltuna kuin jos sen nostaa maalattavalle seinälle tarkasteltavaksi. Esimerkiksi valaistus ja luonnonvalo vaikuttavat siihen, miltä värit näyttävät.

Tommi Mäkinen toi Viiden jälkeen -studioon havainnekuvia siitä, miten valaistuksella ja väreillä voi vaikuttaa tilan tuntuun ja voidaan jopa luoda illuusiota neliöitä suuremmasta tilasta. Katso ylläolevalta videolta Mäkisen haastattelu kokonaisuudessaan. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat