Eija kohtasi mökkitiellä harvinaisen palloposkisen kauriin – näky voi olla koominen, mutta syy on eläimelle hyvin tuhoisa

2:43
Ei herkille! Katso videolta, mitä peuran suusta löytyi.

Eija Saari oli ajamassa miehensä kanssa vuokramökille Tammisaaressa, kun he näkivät tien laidassa erikoisen näyn.

Eija Saari ja hänen miehensä käyvät vuosittain mökkeilemässä Tammisaaren Kopparössä, joka on suosittu paikka matkailuautoilijoiden ja mökkeilijöiden keskuudessa.

Alue on myös kauriiden keskuudessa suosittu. Saaren mukaan Kopparössä näkyy usein jopa laumoittain kauriita, joten kyseisen eläimen näkeminen alueella ei ole harvinaista.

Nyt kuitenkin Saaret joutuivat autolla ajaessaan hieraisemaan silmiään, kun noin kuuden metrin päässä tiestä oli kauris, joka oli kasvoistaan hyvin erikoisen näköinen. Kauriin posket olivat nimittäin aivan pullollaan – ne muistuttivat hieman jyrsijän poskia.

– Siinä se oli paikallaan ja söi ruohoa, hämmästelee Saari.

Saaret olivat hämillään harvinaisesta näystä, sillä he eivät olleet koskaan ennen nähneet vastaavaa.

– Kyllähän se herätti ihmetystä, kun tuollaisen näkee siinä livenä. Hetken aikaa se meitä katseli, minkä jälkeen se jatkoi matkaansa.

Asia jäi askarruttamaan

Saaret olivat jääneet pohdiskelemaan asiaa tapauksen jälkeen.

– Mieheni on metsämies. Hänkin sanoi, ettei kyse ainakaan ole märehtimisestä, sillä se söi siinä ihan normaalisti ja otti ruohoa, kertoo Saari.

Saari päätti kysyä internetistä apua mieltä askarruttaneeseen asiaan ja julkaisi kuvan Facebookissa Suomalainen luonto -ryhmässä. Ryhmäläisiltä tulikin useita eri veikkailuja sille, mikä olisi aiheuttanut peuralle turvonneet posket.

Ruokailu ei onnistu normaalisti

Mikä sitten voi aiheuttaa tällaista?

Ruokaviraston erikoistutkija Minna Nylund arvioi MTV Uutisille kuvan eläimen olevan valkohäntäkauris. Hänen mukaansa on todennäköistä, että poskiin on kertynyt rehua pureskeluvaikeuksien takia.

Tällaisia syitä voi olla esimerkiksi hampaiden voimakas tai epätasainen kuluminen tai suussa olevat haavaumat, jotka estävät normaalin pureskelun.

– Rehua alkaa kertyä poskihampaiden ja posken väliin, kudokset venyvät ja yleensä myös tulehtuvat ja pureskelu käy entistä hankalammaksi. Tämän takia rehua kertyy yhä enemmän ja posket pullistuvat, kertoo Nylund.

Eläin ei pysty poistamaan kielellään rehua poskistaan. Nylundin mukaan poskiin alkaa kertymään bakteereja, jotka aiheuttavat ajan myötä yleistulehduksen.

– Kauriit ovat märehtijöitä, joten niiden tulisi pystyä pureskelemaan ruoka oikein hyvin ja moneen kertaan, sanoo Nylund.

Nylundin mukaan ravinnon puute aiheuttaa kauriille ajan myötä nääntymisen.

– Kuvassa ollut kauris näytti hyvin laihalta. Selkärangan okahaarakkeet ja lonkkakyhmyt erottuivat. Sillä on todennäköisesti ollut syömisvaikeuksia jo pitkään, kuvailee Nylund.

Harvinaisia tapauksia

Tämän kaltaiset tapaukset ovat melko harvinaisia. Nylund työskentelee eläintautibakteriologian ja -patologian yksikössä. Hänelle on uransa aikana tullut yksi tällainen tapaus, jolla on ollut posket turvoksissa.

– Ne olivat silloin tosiaan täynnä rehumassaa, kertoo Nylund.

Nylund kuitenkin korostaa, ettei heille tule läheskään kaikkia sairaita eläimiä. Moni heikkokuntoinen eläin jää pedon saaliiksi tai sitten ne muuten vain kuolevat luontoon.

Metsästäjä kohtasi alkuvuodesta samanlaisen tapauksen

MTV Uutiset tavoitti metsästäjä Petteri SIlvennoisen, joka kaatoi tämän vuoden alkupuolella palloposkisen peuran.

Yllä olevalta videolta näkyy, kuinka Silvennoisen kaatamalla peuralla oli posket täynnä rehua. Silvennoinen arvioi, että peura olisi aikoinaan murtanut leukansa.

– Leuka näytti luutuneen uudestaan, mutta vinoon. Leuka ja hammasrivi oli kaareva, kertoo Silvennoinen MTV Uutisille.

Video ei herkille! Katso ylhäällä olevalta videolta, mitä palloposkisen peuran suusta löytyi!

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja