Ei varsinaisesti sellaisenaan laissa kiellettyä – saako julkisella paikalla oikeasti harrastaa seksiä?

Saako julkisella paikalla heittäytyä lemmenleikkeihin ja harrastaa seksiä? 2:33
Toimittaja Fanni Parma selvitti, saako julkisella paikalla harrastaa seksiä.

Selvitimme, saako seksiä harrastaa missä tahansa, jos mieli tekee.

Suomen suvi on lyhyt, mutta toivottavasti sitäkin kuumempi. Helteinen sää voi lämmittää myös tunteita, mutta saako lemmenleikkien vietäväksi heittäytyä esimerkiksi metsän siimeksessä tai uimarannan pukuhuoneessa? Entä omalla maalla, mökin pihalla tai takapihalla? Entä jos naapuri näkee?

Aina ei riitä se, että on yhtä innokas seksikumppani. Suostumuksellisestakin seksistä voi tulla rangaistavaa, jos valittu aika ja paikka on lihallisille nautinnoille sopimaton.

– Varsinaisesti seksin harrastamista julkisesti ei ole laissa sellaisenaan kielletty. Meillä on kielletty laissa sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen, kertoo Helsingin poliisin ylikomisario Jarmo Heinonen puhelimessa.

Näin lakikirjoissa lukee:

Rikoslain luvun 17 pykälä 21:

Joka tekee julkisesti sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan teon siten, että se aiheuttaa pahennusta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä rangaistusta, sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

– Se tarkoittaa sitä, että yleisellä paikalla liikkuvia suojelemme siltä, ettei kenenkään tarvitse tahtonsa vastaisesti nähdä seksiaktia, intiimialastomuutta tai muuta sen tyyppistä, Heinonen kertoo.

Säädöstä ei siis ole säädetty siksi, että seksiä ei saisi harrastaa ulkona, vaan jotta muiden ihmisten ei tarvitse kokea tai nähdä asioita, jotka eivät julkiselle paikalle kuulu.

Pitääkö julkisen seksin harrastamisesta olla huolissaan?

Epäiltyjä sukupuolisiveellisyyden julkisia loukkaamisia kirjattiin poliisin tietojärjestelmiin vuonna 2023 yhteensä 159 kappaletta. Mistään yleisestä rikkeestä ei siis ole kyse, eikä poliisi edes halua kuvailla julkisen seksin harrastamista Suomessa miksikään ilmiöksi.

Lukuihin on niputettu yhteen myös muunlaisia sukupuolisiveellisyyden julkisisia loukkaamisia, johon kuuluvat myös muunlainen typeryys, kuten julkisella paikalla virtsaaminen.

Selvitimme, milloin julkinen virtsaaminen on rikos. Juttu jatkuu videon alla.

Pistävä haju väijyy ohikulkijaa kaupungilla – miksi jotkut kokevat olevansa oikeutettuja virtsaamaan julkisesti? 3:48
Toimittaja on seurannut ikkunastaan vuosia, kuinka miehet lorottelevat rakennuksen seinään.

Varoituksena kuitenkin, että tilanne voi mutkistua, mikäli aktia pusikossa todistaa vahingossa alaikäinen.  

Seksin harrastaminen julkisella paikalla voi tulla rikosoikeudellisesti arvioitavaksi sukupuolisiveellisyyden julkisena loukkaamisena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen, jos toiminnalle altistetaan tietoisesti alle 16-vuotias lapsi, seksuaalisena ahdisteluna tai joissakin tilanteissa jopa seksuaalisena kajoamisena, jos toiminnalle altistetaan 16 vuotta täyttänyt henkilö.

Mitä siis julkisella paikalla saa tehdä, jos tekisi mieli harrastaa vaakamambon kaltaista kuumaa toimintaa? Helsingin poliisin ylikomisario Jarmo Heinonen kertoo vastauksen jutun yllä olevalla videolla.

Auttaako aurinkorasva pitämään ihon nuorena? Tekeekö ihosyöpä aina näkyvän muutoksen iholle?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella sukelletaan kesään liittyviin uskomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan esimerkiksi eläinlääkärin, ravitsemusterapeutin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Aiheuttaako käristetty grillimakkara syöpää? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Osittainen lähde: Finlex

Lue myös:

    Uusimmat